Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Πώς θα επηρεαστούν οι τράπεζες από το ΔΝΤ


Για έμμεσες επιπτώσεις στις τράπεζες με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης με συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάνουν λόγο τραπεζίτες μιλώντας στο Capital.gr.

Επιθυμώντας να διατηρήσουν την ανωνυμία τους δεδομένου ότι αναμένουν να δουν το τι θα περιλαμβάνει το πακέτο της συμφωνίας στήριξης, σε ποια κομμάτια οικονομικής δραστηριότητας θα επικεντρωθεί, πώς θα λειτουργήσει τεχνικά και ποιοι θα είναι οι όροι του δανεισμού, οι τραπεζίτες δηλώνουν εξαρχής ότι το σύνολο της ελληνικής Οικονομίας θα περάσει, το λιγότερο, μια δύσκολη πενταετία.

Για τις τράπεζες, όπως αναφέρουν, τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν ή να χειροτερεύσουν αναλόγως με τις αποφάσεις που θα ληφθούν και τις οποίες .........


«θα έπρεπε να λάβουμε μόνοι μας, γιατί γνωρίζουμε τι χρειάζεται να γίνει, και όχι να μας τις επιβάλει το ΔΝΤ».

«Το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί κατ΄αντιστοιχία της κυκλοφορίας του αίματος σε έναν οργανισμό. Αποτελώντας τον καθρέφτη της Οικονομίας, οι τράπεζες θα επηρεαστούν έμμεσα από την προσφυγή στο ΔΝΤ και συγκεκριμένα δια της οδού των επιχειρήσεων και του βαθμού αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεών τους», αναφέρει επικεφαλής κρατικής τράπεζας.

Το να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε μακροπρόθεσμα η Οικονομία να πάει καλύτερα και να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις «να σταθούν στα πόδια τους», είναι αυτό που θέτουν ως βασικό κριτήριο και άλλοι τραπεζίτες ερωτώμενοι για τις επιπτώσεις του ΔΝΤ στον τραπεζικό τομέα.

Όπως αναφέρουν, οι τράπεζες ούτε έσοδα δημιουργούν ούτε ζημίες παράγουν, παρά μόνο εισπράττουν τα θετικά ή πληρώνουν τα αρνητικά από την πορεία της Οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, το κρίσιμο δεν είναι αν το ΔΝΤ θα ζητήσει να περικοπούν και άλλο οι μισθοί, αλλά το εάν θα ληφθούν μέτρα που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

«Για τις τράπεζες, το ΔΝΤ θα θέσει δύο ζητήματα: α) την αυξημένη αδυναμία αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις και β) την δυσκολία στη συγκέντρωση κεφαλαίων αφού οι λιγοστές καταθέσεις θα συνεχίσουν να κοστίζουν ακριβά. Τα δύο αυτά ζητήματα, όμως, μπορούν να έχουν αίσια έκβαση εφόσον ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα, κυρίως εφόσον διευκολυνθούν οι επενδύσεις. Και οι επενδύσεις διευκολύνονται όχι μόνο με χρηματοδότηση, αλλά και με ένα πρόγραμμα χωροταξίας, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, την επίλυση του ασφαλιστικού κ.ο.κ. Με κινήσεις δηλαδή που γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν και χωρίς το ΔΝΤ», επισημαίνει άλλος τραπεζίτης.

Οι τραπεζίτες θέτουν επίσης το θέμα των επιτοκίων, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να μειωθούν παρά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. «Το κόστος χρήματος δεν πρόκειται να υποχωρήσει όσο η ζήτηση για δάνεια από το Δημόσιο θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει μηχανισμός για την ενίσχυση του εισοδήματος, το χρέος θα συνεχίσει να ανεβαίνει φτάνοντας στο 150% του ΑΕΠ και τα επιτόκια δεν θα μπορέσουν να μειωθούν», επισημαίνει ανώτατο στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας.

Καταλήγοντας, οι τραπεζίτες συμφωνούν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι ευάλωτες έναντι του ΔΝΤ, καθώς βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες τόσο σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας, όσο και σε επίπεδο δομών, οργάνωσης και μάνατζμεντ. Ωστόσο, εκτιμούν ότι οι συνθήκες , εφόσον ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του ΔΝΤ, θα απαιτήσουν από τις τράπεζες συγκέντρωση δυνάμεων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: