Τη λήψη πρόσθετων μέτρων θα περιλαμβάνουν οι κοινοί όροι με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει χρήση της οικονομικής βοήθειας ύψους 45 δισ. ευρώ που προσφέρουν ΕΕ και ΔΝΤ.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα, τα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης αφορούν το 2011 και 2012 και σχετίζονται με την επίλυση του Ασφαλιστικού, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Η διαδικασία αναμένεται να οριστικοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας και οι εκτιμήσεις θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να ..........
προσανατολίζεται σε χρήση του μηχανισμού στήριξης.
Οι όροι του δανεισμού
Η συμφωνία για την κοινή βοήθεια προς την Ελλάδα «κλείδωσε» στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών της ευρωζώνης και από χθες άρχισαν στις Βρυξέλλες οι κοινές συζητήσεις των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι, δηλαδή τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, εφόσον αποφασίσει να προσφύγει στον μηχανισμό βοήθειας.
Τους όρους της συμφωνίας για τον δανεισμό προς την Ελλάδα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι είναι οι εξής:
1 Το ποσό του δανείου της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα φθάνει τα 30 δισ. ευρώ. Το ποσό συμπληρώνεται από το ΔΝΤ με 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, ή 15 δισ. ευρώ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
2 Τα 40- 45 δισ. ευρώ αφορούν το 2010. Την επόμενη διετία 2011-2012, πηγές του υπουργείου εκτιμούν ότι θα χορηγηθεί ανάλογο ποσό.
3 Το επιτόκιο δανεισμού από την ΕΕ θα ανέρχεται σε 3,7% κυμαινόμενο (euribor τριμήνου, 300 μονάδες βάσης και έξοδα δανεισμού 0,15-0,50%) ή 5% σταθερό (1,85% swap rate, 300 μονάδες βάσης και έξοδα 0,15-0,50%) όταν στην αγορά έχει ανέλθει σε 7%.
4 Αν η διάρκεια του δανείου ξεπεράσει την τριετία, τότε προβλέπεται ποινή 1% στο επιτόκιο.
5 Το επιτόκιο δανεισμού από το ΔΝΤ θα είναι χαμηλότερο του κυμαινόμενου επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
6 Η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει να δανειστεί είτε με τρίμηνη διάρκεια σε κυμαινόμενο επιτόκιο είτε με επαναλαμβανόμενα τρίμηνα (ως τρία χρόνια), ή τριετή διάρκεια.
7 Η χρηματοδότηση είναι διμερής από τα κράτημέλη, αλλά υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
8 Δεν υπάρχει συγκεκριμένος όρος για το ποιος θα δανείσει (είτε η ΕΕ είτε το ΔΝΤ) πρώτος την Ελλάδα.
Newsroom ΔΟΛ
in
in
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου