Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας


Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.

Το θέμα «αστικοποίηση και υγεία» επιλέχθηκε για την φετινή 7η Απριλίου-Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) «κινούμαστε προς έναν όλο και πιο αστικοποιημένο κόσμο, με την ανάγκη αποδοχής των συνεπειών που μπορεί να έχει η κίνηση αυτή για την υγεία τόσο ως προς τα οφέλη, όσο και ως προς τις προκλήσεις. Αντί να ανατρέξουμε στην τελευταία πεντηκονταετία για το τι θα μπορούσε να έχει γίνει, μπορούμε να αναλάβουμε δράση, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι διαρκώς αυξανόμενες σε μέγεθος πόλεις θα είναι και υγιείς πόλεις». 

Ο ΠΟΥ έχει προγραμματίσει ενημερωτική εκστρατεία με τον τίτλο «1.000 Πόλεις -1.000 Ζωές», για το διάστημα 7 έως 11 Απριλίου 2010, όπου .......


καλούνται οι πόλεις να διοργανώσουν εκδηλώσεις στοχευμένες στην υγιεινή διαβίωση για τους πολίτες τους (π.χ. να αποκλείσουν τα αυτοκίνητα για μια ημέρα από βασικούς δρόμους). Εως και χθες συμμετοχή στην εκστρατεία είχαν δηλώσει 612 πόλεις από 113 χώρες. Από τη χώρα μας συμμετέχει ο Δήμος Καλαμαριάς.

Περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε πόλεις. Το 2007 ο παγκόσμιος αστικός πληθυσμός ξεπέρασε το 50% του πληθυσμού του πλανήτη για πρώτη φορά στην ιστορία, με το συγκεκριμένο ποσοστό να αυξάνεται διαρκώς. Εως το 2030, έξι στους δέκα ανθρώπους θα είναι κάτοικοι πόλεων, ενώ εκτιμάται ότι έως το 2050 οι αστοί θα αποτελούν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η αστικοποίηση δημιουργεί νέες προκλήσεις για τα σύγχρονα συστήματα υγείας. Σχετίζεται με αυξημένη έκθεση του ατόμου σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ατμοσφαιρική ρύπανση κ.ά., σε παράγοντες κινδύνου για νοσήματα φθοράς (έλλειψη σωματικής άσκησης, ανθυγιεινή διατροφή, κατάχρηση ουσιών) σε μεταδοτικά νοσήματα, σε τραυματισμούς καθώς και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. επιδημίες, φυσικές καταστροφές).

Δεν υπάρχουν σχόλια: