Τα φετινά Όσκαρ είναι εδώ! Σε δύο 24ωρα θα ξέρουμε ποιοι θα είναι οι τυχεροί που θ’ αποχωρίσουν από την 82η Τελετή Απονομής με τον... θείο Όσκαρ στο χέρι. Ποιος είναι όμως ο περίφημος θείος; Τι γνωρίζετε για το πλέον πολυπόθητο αγαλματίδιο στο σινεμά;
Με ύψος 34 εκατοστά και βάρος που αγγίζει τα 4 κιλά, το Όσκαρ θεωρείται το «άγιο δισκοπότηρο» για τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, αμερικανικού και παγκόσμιου. Ο θείος Όσκαρ πήρε το... προσωνύμιό του το 1931, από τη Μάργκαρετ Χέρικ, μια γραμματέα της Ακαδημίας που αναφώνησε όταν είδε το αγαλματίδιο για πρώτη φορά «Αυτός μοιάζει με τον θείο Όσκαρ!»
Το βραβείο, πάντως, πρωτοεμφανίστηκε το 1929, δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών του Κινηματογράφου (AMPAS) από τον .....
πρόεδρο της MGM, Λούις Μάγιερ, και η ιδέα τους οφείλεται στον καλλιτεχνικό διευθυντή της MGM, Σέντρικ Γκίμπονς και στον δημιουργό του πρώτου αγαλματιδίου, Τζορτζ Στάνλεϊ.
Είναι κατασκευασμένο από βρετάνιο και είναι επιχρυσωμένο με χρυσό 24 καρατίων. Από το 1983, τα αγαλματίδια κατασκευάζονται κατ’ αποκλειστικότητα από την εταιρεία R.S. Owens στο Σικάγο και το καθένα κοστίζει 18.000 δολάρια. Η εταιρεία κατασκευάζει περίπου 50 βραβεία για κάθε Απονομή, καθώς μπορεί να υπάρχουν μόνο 24 βραβεύσιμες κατηγορές αλλά οι παραλήπτες πιθανώς να είναι περισσότεροι (π.χ. παραγωγοί, σεναριογράφοι, τεχνικοί).
Στη βάση του είναι χαραγμένος ένας μοναδικός αριθμός και η εξής προειδοποίηση: «Το αγαλματίδιο απαγορεύεται να πουληθεί και να μεταβιβαστεί χωρίς πρώτα να υπάρξει προσφορά από την Ακαδημία Κινηματογράφου». Και αυτό επειδή η Ακαδημία δεν θέλει να περνούν τα βραβεία σε χέρια άσχετων ιδιωτών ή συλλεκτών, όπως αυτό της Τζόαν Κρόφορντ που κέρδισε το 1945 για την ταινία «Mildred Pierce» το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 68.500 δολαρίων. Μάλιστα, το 2008, Η Ακαδημία κέρδισε τη δικαστική διαμάχη με τους κληρονόμους της σταρ του βωβού κινηματογράφου, Μαίρη Πίκφορντ, που ήθελαν να πουλήσουν το αγαλματίδιο.
Φετινά οσκαρικά αξιοπερίεργα και trivia
Η Κάθριν Μπίγκελοου είναι μόλις η τέταρτη γυναίκα σκηνοθέτις που κερδίζει υποψηφιότητα και η δεύτερη Αμερικανίδα μετά τη Σοφία Κόπολα το «Χαμένοι Στη Μετάφραση» το 2004. Οι άλλες δύο υποψήφιες στην ιστορία είναι η ιταλίδα Λίνα Βερτμίλερ το 1977 για την ταινία «Ο Πασκουαλίνο Και Οι Επτά Καλλονές» και η νεοζηλανδή Τζέιν Κάμπιον το 1994 για τα «Μαθήματα Πιάνου». Καμία τους δεν κέρδισε το βραβείο κι ας ελπίσουμε ότι η Μπίγκελοου θα ανατρέψει την παράδοση φέτος.
Η ταινία «Ψηλά Στον Ουρανό» είναι η δεύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας μετά την «Ωραία Και Το Τέρας» το 1992.
Η Μέριλ Στριπ είναι υποψήφια για 16η φορά για την ταινία «Τζούλι Και Τζούλια», ενώ έχει κερδίσει το βραβείο για τις ερμηνείες της στις ταινίες «Κράμερ Εναντίον Κράμερ» το 1979 και «Η Εκλογή Της Σόφι» το 1982.
Από τους 20 ηθοποιούς που είναι υποψήφιοι στις 4 ανάλογες κατηγορίες, δώδεκα είναι υποψήφιοι για πρώτη φορά, ενώ πέντε έχουν ήδη κερδίσει το Όσκαρ (Τζορτζ Κλούνεϊ, Μόργκαν Φρίμαν, Πενέλοπε Κρουζ, Μέριλ Στριπ, Έλεν Μίρεν).
Η Μέριλ Στριπ και η Πενέλοπε Κρουζ είναι οι μόνες δύο υποψήφιες που είχαν προταθεί και το 2009, η Στριπ για την ταινία «Αμφιβολία» και η Κρούζ για το «Βίκι Κριστίνα Μπαρτσελόνα», για το οποίο κέρδισε το Οσκαρ.
Η «Λευκή Κορδέλα» είναι η ένατη ασπρόμαυρη ταινία που προτείνεται για Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας από το 1967, όταν καταργήθηκε ο διαχωρισμός ασπρόμαυρης και έγχρωμης ταινίας.
nooz
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου