Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Τι θα ισχύσει για διορισμούς, προσλήψεις και μετακινήσεις εκπαιδευτικών


Με την ψήφιση του ν. 3833/2010 « Προστασία της εθνικής οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης » (ΦΕΚ 40 τ. Α΄/15-3-2010) διασαφηνίζεται συνολικά το πλαίσιο των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών και των προσλήψεων αναπληρωτών για τα τρία επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο στην δημόσια σχολική εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, γενικά και επαγγελματικά λύκεια) ο λόγος του αριθμού των ετήσιων διορισμών εκπαιδευτικού προσωπικού προς τον αριθμό των αποχωρήσεων, για την περίοδο 01-01-2011 έως 31-12-2013, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ένα προς ένα (παρ. 2 του άρθρου 11). Αυτό σημαίνει ότι τα σχολικά έτη 2011/12 και 2012/13 ο ανώτερος αριθμός εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν δεν θα ξεπερνάει τον αριθμό των εκπαιδευτικών που την περίοδο εκείνη θα συνταξιοδοτηθούν. Ωστόσο, σύμφωνα, πάλι με το νέο νόμο από τη ρύθµιση αυτή εξαιρούνται οι επιτυχόντες του Α.Σ.Ε.Π.......


ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
1 Ο λόγος του αριθμού των ετήσιων διορισμών εκπαιδευτικού προσωπικού προς τον αριθμό των αποχωρήσεων, για την περίοδο 01-01-2011 έως 31-12-2013, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ένα προς ένα.
2 Οι επιτυχόντες του Α.Σ.Ε.Π. διορίζονται σταδιακά, βάσει σειράς επιτυχίας, µε έναρξη το β΄ εξάµηνο του έτους 2010 και ο διορισµός όλων όσων περιλαµβάνονται στους οριστικούς πίνακες ολοκληρώνεται µέχρι την 31.12.2012.
3 Μείωση των μόνιμων διορισμών τη σχολική χρονιά 2010/11 κατά 50%
4 Μείωση της πρόσληψης αναπληρωτών κατά 70%
5 Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών μειώνονται υποχρεωτικά κατά πενήντα τοις εκατό (50%), το αργότερο μέχρι τις 30 Αυγούστου 2010
Πηγή: Χρήστος Κάτσικας, Ανάλυση στοιχείων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και ν. 3833/2010 « Προστασία της εθνικής οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης » (ΦΕΚ 40 τ. Α΄/15-3-2010)

Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Για τη σχολική χρονιά 2010/11 σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) θα διοριστούν μόνιμα περίπου 3.000 εκπαιδευτικοί Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης (αντί για περίπου 6.500 που προέβλεπε το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο). Όλα δείχνουν ότι οι υπόλοιποι θα διοριστούν τα επόμενα δυο σχολικά έτη (2010/11 και 2011/12). Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, τουλάχιστον για τους διοριστέους του ΑΣΕΠ του 2008 (διαγωνίστηκαν το 2009) προβλέπει ότι «οι επιτυχόντες σε διαδικασίες επιλογής τακτικού προσωπικού του Α.Σ.Ε.Π. και των φορέων για τους οποίους έχουν εκδοθεί οριστικά αποτελέσµατα µέχρι την 31.12.2009, διορίζονται σταδιακά, βάσει σειράς επιτυχίας, µε έναρξη το β΄ εξάµηνο του έτους 2010 για όσους εξαιρούνται από την αναστολή της προηγούµενης παραγράφου και ο διορισµός όλων όσων περιλαµβάνονται στους οριστικούς πίνακες ολοκληρώνεται µέχρι την 31.12.2012.»

Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Για τη σχολική χρονιά 2010/11 σύμφωνα, πάλι,με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) θα προσληφθούνπερίπου 3 – 4.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης (αντί για περίπου 10 -11.000 που προσλαμβάνονταν τα προηγούμενα χρόνια). Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες εκπαιδευτικοί που μέχρι τώρα εργάζονταν ως αναπληρωτές στα σχολεία όλης της χώρας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη να μην προσληφθούν τη νέα σχολική χρονιά ή να «πέσουν» στην κατηγορία των ωρομισθίων με τις γνωστές αμοιβές… των 300 ευρώ μηνιαίως. Η προοπτική αυτή όπως γίνεται κατανοητό έχει κορυφώσει δικαιολογημένα την αγωνία αλλά και την αγανάκτηση χιλιάδων ενδιαφερομένων που βλέπουν το μέλλον …σκοτεινό.

ΜΕΙΟΝ 50% ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Τα χιλιάδες κενά που θα δημιουργηθούν τόσο από τη μείωση των προσλήψεων μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών όσο και από το κύμα φυγής που αναμένεται να διαμορφωθεί από τις δυσμενείς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό το Υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να το καλύψει με δυο τρόπους
α. με τη εξοικονόμηση των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών από τις συγχωνεύσεις τμημάτων (ήδη υπάρχουν προφορικές εντολές των Περιφερειαρχών για 30άρια τμήματα)
β. με τη μείωση των αποσπάσεων σε φορείς του Υπουργείου Παιδείας κατά 50%. Για το τελευταίο το νέο νομοθετικό πλαίσιο (ν. 38/33/2010) προβλέπει ότι (παρ. 8 του άρθρου 11) οι «αποσπάσεις εκπαιδευτικών μειώνονται υποχρεωτικά κατά πενήντα τοις εκατό (50%), το αργότερο μέχρι τις 30 Αυγούστου 2010.»
Ωστόσο όσοι έχουν γνώση των διαδικασιών της σχολικής εκπαίδευσης εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους για τη νέα σχολική χρονιά και προβλέπουν ότι μπορεί να εξελιχθεί στη χειρότερη χρονιά των τελευταίων πολλών χρόνων από την άποψη των κενών που δεν θα μπορούν να καλυφθούν, των εκπαιδευτικών που θα εξαναγκαστούν να «γίνουν λάστιχο» και κυρίως από την άποψη των χιλιάδων ωρών που θα χαθούν σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των μαθητών.

ΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΠΕ61, ΠΕ71) ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

Οι πτυχιούχοι των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής θα μπορούν μέσω της συμμετοχής τους στον επόμενο ΑΣΕΠ να διεκδικήσουν μια μόνιμη θέση στις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής. Αυτό δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου στις 18 Μαρτίου στη Βουλή στα πλαίσια απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση. Η υφυπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο θα περιέχει και κάποιες ειδικές άμεσες ρυθμίσεις που αφορούν κάποιους εκπαιδευτικούς οι οποίοι δεν μετέχουν σήμερα στον Α.Σ.Ε.Π. και αναφέρομαι στις κατηγορίες ΠΕ61, ΠΕ71 οι οποίοι πρέπει επιτέλους να μπουν στο Α.Σ.Ε.Π. για να έχουμε, επιτέλους, κάποια στιγμή σε αυτό το κράτος μόνιμους διορισμούς στα ειδικά σχολεία και την κατάργηση των σεμιναρίων των τετρακοσίων ωρών τα οποία πολλά από αυτά έτσι όπως διεξήχθησαν, μόνο εξειδικεύσεις και δεξιότητες δεν έδωσαν στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θέλουν να εξειδικευτούν στην ειδική αγωγή, αλλά και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν άμεσες παρεμβάσεις για την καλύτερη λειτουργία της ειδικής αγωγής».

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ – ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ - ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας (Ιανουάριος του 2010) το νέο σύστημα προσλήψεων επρόκειτο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Μαρτίου. Ωστόσο στις 16 Μαρτίου η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε στη Βουλήότι «…Όσον αφορά το πλαίσιο αποσπάσεων, μεταθέσεων, διορισμών εκπαιδευτικών ισχύουν οι διατάξεις σήμερα ως ισχύουν και παραμένουν. Σύντομα θα έρθει στη Βουλή -και πάντως μετά το Πάσχα- για πρώτη ανάγνωση αρχικά, το νομοσχέδιο που θα αφορά την αλλαγή αυτού του καθεστώτος» (Πρακτικά Βουλής ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕ΄ Τρίτη 16 Μαρτίου 2010).
Για τα ζητήματα αυτά η ΟΛΜΕ με Έγγραφό της ζητάει επειγόντως συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας επισημαίνοντας ότι έχει καταθέσει στην Υπουργό από τις 26/02/2010 τις προτάσεις του κλάδου. Η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών τονίζει ότι «με έκπληξη διαπιστώσαμε να νομοθετούνται διατάξεις που αφορούν τον εργασιακό βίο των εκπαιδευτικών και την ανατροπή σύνθεσης των υπηρεσιακών μας συμβουλίων (ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ), όχι από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά από το Υπουργείο Εσωτερικών»
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: