Με τοπίο στην ομίχλη εξακολουθεί να μοιάζει στις Βρυξέλλες το ζήτημα του μηχανισμού στήριξης, ακόμα και την τελευταία στιγμή πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.
Οι εκτιμήσεις μιλούν για συμβιβαστική λύση, με ρόλο του ΔΝΤ, καθώς η καγκελάριος Ανγεκλα Μέρκελ τηρεί σκληρή στάση, έναντι της πλειοψηφίας των ηγετών, αλλά και της Κομισιόν και της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ, οι οποίες θεωρούν «αδιανόητο» να μην υπάρξει απόφαση.
Σημάδι αισιοδοξίας θα αποτελέσει τυχόν σύγκληση του Eurogoup Κορυφής, καθώς θα δείξει ότι υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για μία συμφωνία. Η απουσία -προς το παρόν- μίας τέτοιας δυνατότητας, οδήγησε τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι να αναβάλλει για μετά το δείπνο της πρώτης ημέρας τη συνάντηση των 16 ηγετών των χωρών που αρχικά σχεδίαζε για .......
πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.
Οι εντατικές διαβουλεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού βρίσκονται σε εξέλιξη και ήδη είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ στην ευρωπαϊκή λύση με την ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ επιμένει η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία εξακολουθεί να συγκεντρώνει τα βέλη των Ευρωπαίων εταίρων.
«Είναι φανερό ότι είναι αδιανόητο να συναντηθούν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες χωρίς να μιλήσουν για το θέμα αυτό και χωρίς να υπάρξει συναίνεση γιατί είναι ένα επείγον πρόβλημα για το οποίο πρέπει να βρούμε λύση», τόνισε ο Μπαρόζο λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής. «Βεβαίως, ελπίζω ότι οι ηγέτες του Eurogroup θα βρουν μια λύση», πρόσθεσε.
Αλλά και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ, δήλωσε πεπεισμένος για την ικανότητα των Ευρωπαίων να καταλήξουν σε συμφωνία και χαρακτήρισε «αποδεκτή» μια συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί μια λύση για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ», τόνισε ο Θαπατέρο σε συνέντευξη Τύπου, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. «Θα ήταν αδιανόητο, κατά την άποψή μου, να συναντηθούν όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες και να μην υπάρξει συναίνεση σε μια απόφαση για το επείγον αυτό θέμα», πρόσθεσε.
Η πρώτη σύνοδος εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 5:30 μ.μ. και το κρίσιμο δείπνο εργασίας των ηγετών θα γίνει στις 8:15 μ.μ. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι στις 10:30 μ.μ. Η δεύτερη μέρα των εργασιών, την Παρασκευή, ξεκινά στις 10:00 πμ και το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου.
Αδιάλλακτη η Γερμανία
Πρσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας για τις προθέσεις της: «Προτείνω να εξετάσουμε την ιδέα ενός συνδυασμού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μιας διμερούς βοήθειας. Ένα τέτοιο μέτρο θα είναι μόνο η έσχατη λύση, η οποία θα εφαρμοσθεί εάν η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσει τα χρέη της με δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές», είπε η Μέρκελ.
Αλλά και πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε από το βήμα του Κοινοβουλίου πως είναι δεσμευμένη «σθεναρά» απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους για ένα σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο όμως θα συνδυάζει διμερείς βοήθειες και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και αυστηρή εφαρμογή των ευρωπαϊκών συνθηκών.
«Είμαι σθεναρά δεσμευμένη για την επιτυχία μίας τέτοιας λύσης στην οποία θα εμπλέκονται το ΔΝΤ και διμερείς βοήθειες» είπε η κ. Μέρκελ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης ότι η Γερμανία δεν θα ανεχθεί «εσκεμμένη υπεκφυγή» από τις πρόνοιες του Συμφώνου Σταθερότητας.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, το Σύμφωνο Σταθερότητας, η βάση για το ενιαίο νόμισμα, δεν έγινε για να καταπατάται. Τα κράτη-μέλη δεν πρέπει να «παίζουν» με το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, σημείωσε, ζητώντας από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης να προσαρμόσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα με τα ανώτατα όρια που προβλέπει το Σύμφωνο.
Οι χώρες της ζώνης του ευρώ οδηγούνται σε μια συμβιβαστική λύση όσον αφορά το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα χρηματοδοτείται «από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από διμερή δάνεια» των εταίρων της Αθήνας, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Εγώ δεν ήμουν υπέρ της προσφυγής σε έναν μηχανισμό του ΔΝΤ, αλλά διαπιστώνω ότι ορισμένες χώρες μέλη (της ΕΕ) αναφέρονται στο ΔΝΤ», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφερόμενος στη στάση της Γερμανίας. «Δεν αποκλείεται να συνέλθει το Eurogroup σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μετά το δείπνο. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση», τόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
Μία ενδιαφέρουσα πρόταση έριξε στο τραπέζι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα: Να αλλάξει ο ευρωπαϊκός κανονισμός ώστε να μπορεί ο Κομισιόν να χρησιμοποιεί έναν υπάρχον μηχανισμό χρηματοδότησης, που όμως προς το παρόν απευθύνεται μόνο στις χώρες της ΕΕ που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Ουγγαρία, η Λετονία και η Ρουμανία. Ο μηχανισμός αυτός διαθέτει κεφάλαια 50 δισ. ευρώ που έχει συγκεντρώσει με χαμηλά επιτόκια από τις αγορές.
Δυσαρεστημένος από τη στάση που τηρεί η Γερμανία εμφανίστηκε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΕΣΚ. Ο κ. Ράσμουσεν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει τα παιχνίδια των κερδοσκόπων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χθες ήταν η Ελλάδα, σήμερα η Πορτογαλία, αύριο μπορεί να είναι η Ισπανία και ποιος ξέρει ποιος άλλος...».
Παράλληλα, επικρίνοντας τη θέση του Βερολίνου για ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ, είπε: «Δε λέω ότι αυτό πρέπει να αποκλειστεί. Λέω μόνο ότι εάν η μοναδική απάντηση της Ευρώπης είναι να ζητηθεί η βοήθεια του ΔΝΤ τότε είμαστε πραγματικά κακοί».
Στην ευρωπαϊκή λύση επικεντρώνονται, άλλωστε, όλες οι διαβουλεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Ήδη το βράδυ της Τετάρτης, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ζοζέ Μπαρόζο, χωρίς να υπάρξουν επίσημες δηλώσεις.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου