Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Χάνουμε και δηλώνουμε ότι κερδίσαμε!

Γράφει ο Κ. Σ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
www.info-guardian.eu


Τι έγινε τις τελευταίες μέρες σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Λονδίνο και τι έφτασε να δηλώνεται επίσημα από τα αρμοδιότερα χείλη της ελληνικής κυβέρνησης. Η διαφορά είναι χασματική και αξίζει να την παρατηρήσουμε.

H Standard & Poor’s διατήρησε την αξιολόγηση BBB+ και Α-2′ για τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα, αντίστοιχα, της Ελλάδας, ενώ έβγαλε τη χώρα από το καθεστώς παρακολούθησης (CreditWatch) με αρνητικές συνέπειες, που είχε ανακοινώσει στις 7 Δεκεμβρίου.
Οι προοπτικές, που ήταν σταθερές πριν από την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς CreditWatch, τώρα μεταβλήθηκαν σε αρνητικές. «Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης στηρίζει τις αξιολογήσεις στα τρέχοντα επίπεδα, εξ ου και η ......


επιβεβαίωση της αξιολόγησής μας», ανέφερε ο αναλυτής του ξένου οίκου Marko Mrsnik.

«Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν την άποψή μας περί ικανότητας της κυβέρνησης να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων μεσοπρόθεσμα. Υποδηλώνει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τις αρνητικές αποκλίσεις από το δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής ή να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο αναλυτής.
Η S&P θεωρεί κατάλληλο το πακέτο μέτρων για το 2010, αλλά με ύφεση 4%. Πάντως, εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τους στόχους για μείωση του ελλείμματος στο 5,6% του ΑΕΠ το 2011 και στο 2,8% του ΑΕΠ το 2012, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Με άλλα λόγια δάνεια από τη διεθνή αγορά, μόνο με ληστρικά επιτόκια λόγω επισφάλειας.
Στις Βρυξέλλες το ECOFIN αποφάσισε να παρέχει λόγια αντί για τα χρήματα (τα 25 έως 26 δισεκατομμύρια που περιμέναμε) και ο Ολι Ρεν δήλωσε ξεκάθαρα: «Δεν είπαμε ότι υπήρξε πολιτική συμφωνία για οικονομική στήριξη της Ελλάδας, το αντίθετο, μιλήσαμε για τεχνικές όψεις ενδεχόμενης βοήθειας. Είναι ξεκάθαρο ότι συμφωνήσαμε για τεχνικές λεπτομέρειες πιθανής συντονισμένης δράσης, εφόσον αυτή χρειαστεί».
Και τι δήλωσε μετά απ’ όλα αυτά συν την αρνητική δήλωση της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας; «Σήμερα φεύγουμε με ένα πολύ θετικό σήμα τόσο για τη δουλειά που έχει κάνει η κυβέρνηση όσο και για τις προοπτικές ενός μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, αν τον χρειαστεί»! Και γιατί δεν ζητάμε τα χρήματα που καιγόμαστε; «Δεν ζητάς ποτέ κάτι πριν μάθεις τι θα σου δοθεί» (!) δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου! Παράνοια…
apogevmatini

Δεν υπάρχουν σχόλια: