Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Χάος επικρατεί στο ΕΣΥ.

Χάος επικρατεί στο ΕΣΥ: οι κλινικές υπολειτουργούν ενώ τα νοσοκομεία παραλύουν καθώς εξαντλούνται τα προγράμματα εφημεριών για τον μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με τα οποία αναλογούν μόλις τέσσερις εφημερίες ανά γιατρό. Μάλιστα, στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα προστέθηκε και η απόφαση των νοσοκομειακών γιατρών όλης της χώρας να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας!
Είναι ενδεικτικό πως κατά τη χθεσινή γενική εφημερία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», η ωτορινολαρυγγολογική κλινική υπολειτουργούσε αφού χτύπησε κάρτα μόνον ο διευθυντής, όπως και στη Β΄ Παιδιατρική Κλινική που εφημέρευε έως τις δύο το μεσημέρι. Και αυτό γιατί οι υπόλοιποι γιατροί που στελεχώνουν τα συγκεκριμένα τμήματα προχώρησαν σε .....


επίσχεση εργασίας.

Από τον Απρίλιο του 2009

Παρόμοιες θα είναι οι εικόνες που θα εκτυλιχθούν σήμερα σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, έπειτα από σχετική απόφαση της Ένωσης Ιατρών Αθηνών και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), δεδομένου πως στα περισσότερα νοσοκομεία οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί για δεδουλευμένες εφημερίες του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ οι γιατροί του «Λαϊκού» καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πληρωθεί ούτε τον Απρίλιο του 2009!

Παράλληλα, τα νέα οικονομικά μέτρα... ψαλιδίζουν τις αποδοχές των γιατρών από 5.000 έως και 8.000 ευρώ. «Πέρα από τις περικοπές, με τα νέα φορολογικά μέτρα- όπως φαίνεται πως θα διαμορφωθούν- τα επιδόματα και οι εφημερίες θα προστεθούν στις τακτικές αποδοχές με αποτέλεσμα να φορολογούνται κατά 40%», υπογραμμίζει ο κ. Ηλίας Σιώρας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ.

Σημειώνεται πως οι καθαρές αποδοχές που έχει να λαμβάνει ένας ειδικευόμενος για 17 ώρες εργασίας (εφημερία) δεν ξεπερνούν τα 85 ευρώ, ενώ για τον επιμελητή Α΄ αγγίζουν τα 145 ευρώ. Δεν φτάνουν τα χρήματα
Τα προβλήματα ωστόσο, που καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν σταματούν εδώ: τα κονδύλια για τις εφημερίες έχουν μειωθεί έως και 30% με αποτέλεσμα τα χρήματα να μην επαρκούν για τις πληρωμές των γιατρών. Μάλιστα, σήμερα το πρωί θα καταθέσουν επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους κινδύνους που προκύπτουν στις εφημερίες των νοσοκομείων.

Το... μαχαίρι που μπήκε στο συγκεκριμένο κονδύλι αλλά και η αθέτηση της κλαδικής σύμβασης που προέβλεπε την πρόσληψη προσωπικού, ήταν και ο λόγος που οι γιατροί σε δεκάδες νοσοκομεία ανά τη χώρα αποφάσισαν να καταρτίσουν προγράμματα εφημεριών με μόλις τέσσερις εφημερίες ανά γιατρό.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: