Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης με κίνητρα για παραμονή πέραν της 35ετίας


Οι κλιμακούμενοι συντελεστές για τη διαμόρφωση της σύνταξης, που θα προβλέπονται στο επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα φθάνουν ως τα 40 έτη ασφάλισης,
Δηλαδή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, θα παρέχονται κίνητρα για την παραμονή στην εργασία πέραν της 35ετίας, χωρίς ακόμη να διευκρινίζεται κατά πόσο η πλήρης σύνταξη θα δίνεται στα 35 ή στα 40 έτη εργασίας.

Η ρύθμιση αυτή θα αφορά τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης που πρόκειται να ισχύσει από το 2018.
Ενδεικτική του συστήματος υπολογισμού των συντάξεων που προωθεί η κυβέρνηση είναι η πρόταση η οποία διατυπώθηκε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία ......


προέβλεπε την εξής κλιμάκωση των συντελεστών υπολογισμού:
Για τις ηλικίες 18-52 η σύνταξη να υπολογίζεται με συντελεστή 1,5%, για τις ηλικίες από 53 ως 62 με συντελεστή 1,9% και από 63 ως 68 με συντελεστή 4,5%.
Επίσης, υπάρχει και πρόταση για διαφορετικό συντελεστή για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης, ο οποίος θα αυξάνεται κλιμακωτά ως τα 40 έτη ασφάλισης.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2018.
Ωστόσο, προτείνεται να υπάρξει σταδιακή εφαρμογή έτσι ώστε αρχικά να λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές της τελευταίας δεκαπενταετίας και σταδιακά όλου του εργασιακού βίου.
in

Δεν υπάρχουν σχόλια: