Η αλήθεια είναι ότι ένας ολόκληρος κλάδος, τις τελευταίες ημέρες πληρώνει τα σπασμένα για κάποιους (όχι λίγους) που θέλησαν να εκμεταλλευτούν μια συγκεκριμένη κατάσταση. Ο λόγος για τους βενζινοπώλες, οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο καθώς οι αυξήσεις στην λιανική τιμή της βενζίνης, ξεπέρασαν σε πολλές περιπτώσεις τα 14,5 λεπτά/ λίτρο που ήταν η αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που ίσχυσε από τις 9 Φεβρουαρίου.
Χθες λοιπόν ήταν η σειρά της ομοσπονδίας βενζινοπωλών να περάσει στην αντεπίθεση και αφού προηγουμένως με ανακοίνωσή της, η υπουργός οικονομίας και ανταγωνιστικότητας επιστράτευσε την απειλή επιβολής πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, σε περίπτωση που ....
συνεχιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Τι απαντούν οι βενζινοπώλες, που όπως δηλώνουν δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις;
Σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, λένε, έχει η ίδια η κυβέρνηση η οποία προανήγγειλε την αύξηση του ΕΦΚ χωρίς να καταθέσει αμέσως τη σχετική τροπολογία, πρακτική που αποτελεί απαράβατο κανόνα όταν επιβάλλονται αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων.
Αντίθετα το γεγονός ότι επί μέρες υπήρχε η προαναγγελία χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση επέτρεψε να αποθεματοποιηθούν ποσότητες με χαμηλότερο φόρο. Την ίδια στιγμή, εκείνοι που δεν έκαναν ή δεν μπορούσαν εκ των πραγμάτων να κάνουν αποθεματοποιήσεις, βρίσκονται ενώπιον της απαίτησης να καταβάλουν αναδρομικά τον αυξημένο φόρο ακόμη και για ποσότητες που διατέθηκαν στην κατανάλωση με το μειωμένο φόρο!
Δηλαδή με απλά λόγια η τακτική της κυβέρνησης να προαναγγείλει την αύξηση του φόρου και αφού μεσολάβησαν αρκετά 24ωρα, να επιβάλει την αναδρομική αύξηση, είχε ως αποτέλεσμα να επιβραβευθούν οι κερδοσκόποι και να χάσουν οι συνεπείς επαγγελματίες, που θα κληθούν να βάλουν από την τσέπη τους, τη διαφορά της αύξησης για τις ποσότητες που πουλήθηκαν με μειωμένο φόρο στις 9 Φεβρουαρίου!
Στον αντίποδα η κυβέρνηση, δια της υπουργού οικονομίας Λ. Κατσέλη ανακοίνωσε μπαράζ ελέγχων στην αγορά αλλά και την πρόθεσή της να επιβάλει πλαφόν σε περίπτωση που συνεχιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, σύμφωνα με το παρατηρητήριο σε 68 πρατήρια της Αθήνας η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης ήταν στο 1,22 ευρώ το λίτρο ενώ η ακριβότερη τιμή στο 1,355 ευρώ το λίτρο. Η ακριβότερη τιμή πανελλαδικά εμφανίζεται στο Λασίθι με 1,414. Στην Κρήτη η μέση τιμή ξεπερνά το 1,35 ευρώ το λίτρο και είναι χαρακτηριστικό ότι στο Λασίθι και το Ρέθυμνο, οι φθηνότερες τιμές ήταν στο 1,3 ευρώ το λίτρο (πηγή παρατηρητήριο τιμών).
capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου