Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

«Δεν διέγνωσα πολιτικές πιέσεις στον κ. Ζαγοριανό»


Επίκληση του δικαστικού απορρήτου και της υποχρέωσής του για εχεμύθεια έκανε ευθέως ο α΄ αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ι. Παπανικολάου, όταν κλήθηκε από την εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Siemens να «πει τα πράγματα με το όνομά τους».
Δεν ξέφυγε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που διοχετεύθηκαν από όλες τις πολιτικές πτέρυγες, από το πόρισμα πειθαρχικής δίωξης κατά του 4ου ειδικού ανακριτή της υπόθεσης Siemens κ. Νικ. Ζαγοριανού, που συνέταξε ο ίδιος, ενώ προς ικανοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε σαφώς ότι ο ίδιος δεν διέγνωσε εμπλοκή ή πίεση από πολιτικά πρόσωπα στο έργο του κ. Ζαγοριανού.
Oπως πληροφόρησε ο αντιπρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Νικητιάδης, στο ερώτημα αν ασκήθηκαν πιέσεις από δικαστικούς ή πολιτικούς κύκλους στον κ. Ζαγοριανό για την υπόθεση, ο μάρτυρας απάντησε: «Δεν κατάφερα να έχω στη διάθεσή μου αυτήκοους μάρτυρες στις συζητήσεις που είχε ο κ. Ζαγοριανός με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, ώστε να σχηματίσω πλήρη πεποίθηση όπως απαιτείται προκειμένου για δικαστικό λειτουργό».
Σε ερώτηση του κ. Π. Καμμένου από τη Νέα Δημοκρατία αν προέκυψαν ενδείξεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, η απάντηση ήταν ότι, .......


αν είχε υποπέσει στην αντίληψή του κάτι τέτοιο, θα είχε στείλει την υπόθεση αμελλητί στη Βουλή.
Κατά την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, σε ερώτηση αν ενήργησε όπως ενήργησε ο κ. Ζαγοριανός από απειρία, αμέλεια ή δόλο, ο κ. Παπανικολάου επανέλαβε τη βασική του κατηγορία κατά του κ. Ζαγοριανού ότι «κατά τη γνώμη μου δολίως ο ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση συγκάλυψε την υπόθεση και δεν συμπεριέλαβε στο κατηγορητήριο τις αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν στο χρονικό διάστημα 2004-07».
Επίθεση κατά Ι. ΤέντεΕξαπέλυσε για μία ακόμη φορά επίθεση κατά του σημερινού εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε χαρακτηρίζοντάς τον «εισαγγελέα του βασιλέως», ενώ επέμεινε ότι για τυχόν εμπλοκή πολιτικών προσώπων θα αποφανθεί η Ποινική Δικαιοσύνη. Παρ’ όλα αυτά, παρέμεινε «Σφίγγα» για την επιστολή που απέστειλε τον περασμένο Δεκέμβριο στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, όπου ομιλεί για «σκληρό και αδίστακτο πολυπρόσωπο μηχανισμό προστασίας του ελεγχομένου ανακριτή», επικαλούμενος το άρθρο 40 του Οργανισμού των Δικαστηρίων που επιβάλλει εχεμύθεια.
Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη κατά του κ. Ζαγοριανού είναι για υπέρβαση των ακραίων ορίων της διακριτικής του ευχέρειας, αφού δεν φρόντισε να εκδώσει εγκαίρως εντάλματα σύλληψης κατά των Μ. Χριστοφοράκου και Χρ. Καραβέλα πριν διαφύγουν στο εξωτερικό. Ακόμη, γιατί στα ευρωπαϊκά εντάλματα για έκδοση του Χριστοφοράκου από τη Γερμανία δεν συμπεριέλαβε και κακουργηματικές πράξεις που έγιναν την περίοδο 2004-07, όπως δωροδοκίες πολιτικών προσώπων και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων.
Παράλληλα, απαντώντας ο μάρτυρας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημ. Παπαδημούλη, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ευρύτερες πολιτικές ευθύνες για τη διαφυγή των Χριστοφοράκου και Καραβέλα (ενδεικτικά, γιατί δεν αναφέρθηκε από τα αστυνομικά όργανα που φρουρούσαν τον Χριστοφοράκο ότι υπήρχαν προπαρασκευαστικές ενέργειες διαφυγής του). Η εξέταση του κ. Παπανικολάου θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: