Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Σαρωτικές αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις και την 25ετία στο Δημόσιο


Στην επανεξέταση των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, χωρίς να επηρεασθεί το γενικό όριο των 65 ετών (για τους άνδρες και 60 για τις γυναίκες), προσανατολίζεται η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, δύο ημέρες μετά την έντονη αναστάτωση που προκάλεσε η εξαγγελία του Γ.Παπανδρέου για αύξηση των ορίων ηλικίας και τη σύνδεση τους με το προσδόκιμο ζωής.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος είχε την Τετάρτη επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο για τις επόμενες κινήσεις, εν όψει της συνεδρίασης της Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη, όπου θα παρουσιαστούν οι «δομικές αλλαγές» που προτείνει η κυβέρνηση.
Ο κ. Λοβέρδος είχε και σύντομη συνάντηση το πρωί της Τετάρτης, στη Βουλή, με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος φέρεται να .....


διαβαβαίωσε τον υπουργό Εργασίας ότι δεν τίθεται θέμα για το 65ο έτος.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, μετά την επιστροφή του κ. Παπανδρέου από το εξωτερικό.
Αλλωστε, την Τετάρτη, ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, είπε ότι «δεν εννοούμε απαραίτητα τα γενικά όρια».
Όπως σημείωσε, «δεν θέλω να προδικάσω το πού θα πάει ακριβώς ο κοινωνικός διάλογος για το Αασφαλιστικό. Αλλά βλέπουμε και γύρω μας, τι γίνεται και σε άλλες χώρες. Πριν από λίγες ημέρες, άλλες χώρες αύξησαν αυτά τα γενικά όρια. Εμείς δεν έχουμε πάει σε αυτή την κατεύθυνση. Λέμε, όμως, ότι το ζήτημα των ορίων ηλικίας, της μέσης, αν θέλετε, ηλικίας συνταξιοδότησης είναι κάτι που πρέπει να το δούμε πάρα πολύ σοβαρά».
Η κυβέρνηση στοχεύει κυρίως στην αύξηση του μέσου πραγματικού ορίου ηλικίας (από τα 61 έτη σήμερα στα 62-63), ενώ από τις αλλαγές θα επηρεασθούν περισσότεροι όσοι έχουν ενταχθεί στο ασφάλιστικό σύστημα από το 1982 έως το 1993.
Συγκεκριμένα:
- Θα καταργηθεί η συνταξιοδότηση των ενστόλων (αλλά και των δικαστικών) στα 25 έτη εργασίας χωρίς όριο ηλικίας και θα γίνει 35ετία.
- Η συνταξιοδότηση με 35ετία στο 58ο έτος, των εργαζομένων στο Δημόσιο και τα Σώματα Ασφαλείας, αναμένεται να καταργηθεί και να συνδεθεί με το 60ο έτος, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα καταργηθούν επίσης η υποχρεωτική συνταξιοδότηση με 35 έτη στο 58ο έτος της ηλικίας (για εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ-τράπεζες) και η πλασματική αναγνώριση ετών.
-  Η συνταξιοδότηση με 35ετία θα συνδυασθεί και με όριο ηλικίας, για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1983. Έτσι, για όσους έχουν εισέλθει στο σύστημα μέχρι το 1992, η 35ετία θα συνδυασθεί με το 62ο έτος.
- Με όριο ηλικίας θα συνδιασθεί και η συνταξιοδότηση με 37 έτη εργασίας. Με 10.000 ένσημα στο ΙΚΑ το όριο θα αυξηθεί από το 60ο (άνδρες) και το 58ο (γυναίκες) στο 62ο έτος.
- Θα επιταχυνθεί η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών, στο πλαίσιο της γνωστής καταδικαστικής απόφασης του Ευρωδικαστηρίου για τις γυναίκες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα.
Επίσης, εξετάζεται η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων, μέσω της καθιέρωσης βασικής σύνταξης και της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών-παροχών, η αναμόρφωση της λίστας των βαρέων-ανθυγιενών επαγγελμάτων, στο πλαίσιο της δραστικής μείωσης των συνταξιοδοτήσεων κάτω από το 60ο έτος ηλικίας.
in

Δεν υπάρχουν σχόλια: