Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Το σήριαλ του 14ου μισθού συνεχίζεται


Στην Αθήνα θα βρεθούν την επόμενη εβδομάδα οι ελεγκτές από την Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σύμφωνα με πληροφορίες θα επικεντρωθούν στο να πετύχουν επιπλέον φορολογικά έσοδα που εκτιμά ότι θα συγκεντρώσει το οικονομικό επιτελείο.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με την επιβολή «εκτάκτων» μέτρων. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αύξηση του ΦΠΑ, την νέα αύξηση στους φόρους σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, την επιβολή φόρου σε είδη πολυτελείας και αυτοκίνητα, την νέα μείωση στις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου (15% - 20%) και το «πάγωμα» στην επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και των επιχορηγήσεων.
Παράλληλα, σε σήριαλ εξελίσσεται η κατάργηση του 14ου μισθού, κάτι για το οποίο πιέζουν οι Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση .....


απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό.
Στο μεταξύ, κρίσιμη κρίνεται από κοινοτικές πηγές η συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Κομισιόν στις 9 Μαρτίου, κατά την οποία θα συζητηθεί η κατάσταση της Ελλάδας και τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται, ενώ έως τις 15 Μαρτίου θα βρεθεί στην Αθήνα και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Όλι Ρεν.
Εν αναμονή του νέου πακέτου μέτρων και με τον 14ο μισθό να κρίνεται μέρα με την μέρα, το «Der Spiegel» αποκαλύπτει πως οι χώρες της Ευρωζώνης θα δώσουν στην χώρα μας οικονομική βοήθεια 20 - 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο ίδιο περιοδικό, ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει σε δραματικούς τόνους πως η επιβίωση της Ελλάδας κινδυνεύει.
Σύμφωνα με το περιοδικό, που επικαλείται πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η βοήθεια θα χορηγηθεί σε δόσεις και σε συνδυασμό με την λήψη μέτρων. Θα αποτελείται από δάνεια και εγγυήσεις και η διεκπεραίωση των διαδικασιών θα γίνει από την γερμανική κρατική τράπεζα KfW.  Τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα συμμετέχουν αναλογικά, με την Γερμανία να δίνει περίπου το 20% του πακέτου, δηλαδή γύρω στα 5 δισεκατομμύρια.
Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας χαρακτήρισε τις πληροφορίες του περιοδικού «μη σωστές».
«Όλοι γνωρίζουμε πως η κατάσταση θα είναι πολύ επώδυνη. Πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας.... Δεν ζητάμε χρήματα από την Γερμανία ακόμα και αν κάποιες φορές το ζήτημα παρουσιάζεται έτσι», δηλώνει στο «Spiegel» ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται αποφασισμένος να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τα αναγκαία μέτρα. «Πρέπει να δούμε την κρίση σαν ευκαιρία», λέει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα πετύχει την μείωση του ελλείμματος και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Στο μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει το νέο πακέτο μέτρων, ώστε να είναι έτοιμο πριν την άφιξη των ελεγκτών από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ερχόμενη εβδομάδα και την ανακοίνωση της ενδιάμεσης έκθεσης της Ε.Ε., την ερχόμενη Πέμπτη.
Επί της ουσίας, αναζητούνται 3 δισεκατομμύρια ευρώ, με το «ζεστό» χρήμα να προέλθει από την αύξηση του ΦΠΑ, την νέα αύξηση στους φόρους σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, την επιβολή φόρου σε είδη πολυτελείας και αυτοκίνητα, την νέα μείωση στις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου (15% - 20%) και το «πάγωμα» στην επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και των επιχορηγήσεων.
Παράλληλα, σε σήριαλ εξελίσσεται η κατάργηση του 14ου μισθού, κάτι για το οποίο πιέζουν οι Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό, όμως, με περαιτέρω περικοπές σε επιδόματα κτλ «ψαλιδίζει» τους μισθούς.
Η ανακοίνωση των μέτρων τοποθετείται χρονικά στις αρχές Μαρτίου και οπωσδήποτε πριν από τις 15 του μήνα, οπότε και λήγει το σχετικό τελεσίγραφο των Βρυξελλών, μία ημέρα πριν την νέα συνεδρίαση του Ecofin.
«Η κυβέρνηση σύρεται από τα γεγονότα και τις εξελίξεις», θα υποστηρίξει σύμφωνα με πληροφορίες του Star ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη προσυνεδριακή διαδικασία της ΝΔ, την Κυριακή, προσθέτοντας πως το κόμμα του «δεν προσφέρει δεκανίκι στην κυβέρνηση, αλλά στήριξη στην πατρίδα».
«Δεν υπάρχει χρόνος, πρέπει να προλάβουμε και να παρεμποδίσουμε τα βάρβαρα μέτρα πριν η κυβέρνηση τα φέρει στη Βουλή», είπε η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση για τον 14ο μισθό και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην γενική απεργία της ερχόμενης Τετάρτης.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: