Αρχίζουν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για καταλογισμό ευθυνών
Του Γιωργου Π. Τερζη
«Ολα στο φως, ακόμη κι αν χρειασθεί να ματώσουμε». Η προ έτους πρόσκληση του κ. Γιώργου Παπανδρέου προς τον τότε πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή καθίσταται πλέον επίκαιρη καθώς, εντός των ημερών, αρχίζουν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι οι προσδοκίες για καταλογισμό ποινικών και πολιτικών ευθυνών, εν τέλει, θα διαψευσθούν. Με τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές από πλευράς Siemens, κ. Μιχ. Χριστοφοράκο και Χ. Καραβέλα, να έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και με τους βουλευτές της εξεταστικής να πρέπει, εντός 45 ημερών μέχρι και την 17η Μαρτίου, να καταλήξουν σε πόρισμα υπερβαίνοντας τις κομματικές τους ταυτότητες, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η διαδικασία θα «αναλωθεί» σε όρους επικοινωνίας και κομματικής αντιπαράθεσης.
Η Νέα Δημοκρατία που, ως κυβέρνηση, αρνήθηκε δις τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το ζήτημα θα επιμείνει στον κ. Θεοδ. Τσουκάτο, τον μόνο που έχει ......
ομολογήσει πως εισέπραξε 1.000.000 μάρκα από τη Siemens για τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Τα ονόματα του κ. Τάσου Μαντέλη, πρώην υπουργού Μεταφορών της κυβέρνησης Σημίτη, και Γ. Σκαρπέλη, διοικητικού στελέχους του ΟΤΕ, το ίδιο διάστημα βρίσκονται, επίσης, ψηλά στην ατζέντα των γαλάζιων. Κάτω από το πρίσμα και των νεότερων αποκαλύψεων, πολλά στελέχη της Ρηγίλλης συζητούν ήδη και για τις κυρίες Γλυκερία Σιούτη (νυν νομικό σύμβουλο του κ. Παπανδρέου) και Λίλιαν Μήτρου (επικεφαλής του Γραφείου Οργάνωσης και Διοίκησης του Μεγάρου Μαξίμου επί Κ. Σημίτη) που, επίσης, φέρονται να διατηρούσαν, ως νομικοί, σχέσεις με τον κ. Χριστοφοράκο.
Επίσημη «σιωπή»Το πρόβλημα, ωστόσο, για τη Ν.Δ. είναι ότι, πλέον, καλείται και η ίδια να καλύψει τα νώτα της και, μάλιστα, για το πολύ πρόσφατο παρελθόν. Η αποκάλυψη («Ελευθεροτυπία») ευχαριστήριας επιστολής του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή προς τον Μιχάλη Χριστοφοράκο την επαύριο της γαλάζιας εκλογικής νίκης του 2004 προκάλεσε σοκ στη Ρηγίλλης. Παρά τη συνεννόηση που υπήρξε μεταξύ των γραφείων Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή, η επίσημη «σιωπή» της Ρηγίλλης σε συνδυασμό με τις υπαινικτικές αναφορές στελεχών, όπως ο κ. Β. Μιχαλολιάκος, ενέτειναν τον εκνευρισμό. Εν τέλει απαιτήθηκε να παρέμβει, την Παρασκευή, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δηλώνοντας πως «ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ακεραιότητα και την προσφορά στον τόπο του Κώστα Καραμανλή», προκειμένου να αποσοβηθεί ένα νέο εσωτερικό μέτωπο. Μετά μια περίοδο οδύνης, η Ν.Δ. κατέληξε ότι θα αναλάβει την υπεράσπιση του τέως προέδρου της. Το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο ίδιος ο κ. Καραμανλής εφόσον κληθεί στην εξεταστική. «Ολα θα εξαρτηθούν από το κλίμα εκείνης της στιγμής» σημειώνουν συνομιλητές του, μη αποκλείοντας είτε την αποστολή υπομνήματος είτε ακόμη και να προσέλθει ο τέως πρωθυπουργός αυτοπροσώπως στην Επιτροπή.
ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. θα αναμετρηθούν και με τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης ή τις καταθέσεις των ίδιων των στελεχών της Siemens. Ο πρώην γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος αλλά και ο Γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης, διέψευσαν, προ ημερών, ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2007 επιχειρήθηκε επικοινωνία με το γραφείο Χριστοφοράκου, όπως καταγράφεται στο ημερολόγιο της γραμματέως του. Την ίδια, κοινή, στάση είχαν τα δύο κόμματα και όταν, προ μηνών, δημοσιοποιήθηκε η κατάθεση του κ. Χριστοφοράκου στη γερμανική δικαιοσύνη, σύμφωνα με την οποία έδωσε χρήματα στα κομματικά ταμεία διά του κ. Κώστα Γείτονα και του εκλιπόντος πρώην διευθυντή της Ρηγίλλης Γιάννη Βαρθολομαίου. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αρνήθηκαν οποιαδήποτε επαφή, πολλώ δε μάλλον εισροή χρημάτων και, πιθανότατα, το ίδιο θα πράξουν και εντός της εξεταστικής επιτροπής.
Οι «χορηγίες»Ωστόσο, πέραν του «πολιτικού χρήματος» προς τα κομματικά ταμεία, θεωρείται δεδομένο ότι στην επιφάνεια θα επανέλθουν τόσο οι «χορηγίες» προς πολιτικά στελέχη (δωρεάν ή με σημαντική έκπτωση οικοσκευή) όσο και οι προνομιακές σχέσεις πολιτικών με τον κ. Χριστοφοράκο. Το προηγούμενο διάστημα μόνον, δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα, μεταξύ άλλων, των Κυριάκου Μητσοτάκη, Ντόρας Μπακογιάννη, Μιχάλη Λιάπη, Ακη Τσοχατζόπουλου.
Η ροή μαύρου χρήματος από τη Siemens φαίνεται ότι αφορούσε τα κεντρικά κομματικά ταμεία, πολιτικούς που είτε διατηρούσαν προσωπικές σχέσεις με τον επικεφαλής της είτε βρίσκονταν σε κρίσιμες θέσεις για τη λήψη αποφάσεων, διοικήσεις οργανισμών που ανέθεταν τις προμήθειες ακόμη και «φτωχοδιάβολους» που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονταν στην αλυσίδα των προμηθειών. Το ερώτημα είναι αν αυτά θα έρθουν εν τέλει στο φως.
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου