Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Σβήστε τα ίχνη σας από το internet

Συζητήσεις επί συζητήσεων και ατέρμονες αναλύσεις έχουν προσπαθήσει, χωρίς να έχουν καταφέρει, την τελευταία δεκαετία να επιλύσουν το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων όπως αυτό αναδιαμορφώνεται σε έναν παγκοσμιοποιημένο κυβερνοκόσμο, εκεί όπου η πληροφορία είναι προσβάσιμη από όλους και για όλους, και να απαντήσουν στο προαιώνιο ερώτημα «είναι, τελικά, καλό αυτό;».

 Χωρίς να θέλουμε ποτέ να υποστηρίζουμε την τεχνοφοβική άποψη και τις θεωρίες συνωμοσίας που ξεπερνούν τα οργουελικά σενάρια, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα στην ανωνυμία σε κάθε άνθρωπο –χρήστη του internet και μη– που την επιθυμεί.

Διότι μπορεί από τη μία να σου αρέσει το γεγονός ότι μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου όποιος παλιός φίλος είναι έστω και ελάχιστα εξοικειωμένες με το Google και το Facebook, απλά πληκτρολογώντας το όνομά σου, από την άλλη όμως το ότι με την ίδια ευκολία μπορεί να μάθει πράγματα για εσένα και οποιοσδήποτε άλλος δεν ακούγεται πολύ καλό.

Μέχρι να βρεθεί το φίλτρο καλών προθέσεων, βάσει του οποίου η Google και τα social networks θα παρέχουν πληροφορίες για το άτομό σου μόνο σε όποιον τις ....


ζητήσει για καλό, διατηρούμε στο ακέραιο το δικαίωμα επιλογής.

Αν η επιλογή σας είναι να μη συμμετέχετε στην ανεξέλεγκτη διάχυση της πληροφορίας προς όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη, ιδού ορισμένοι τρόποι να σβήσετε τα ίχνη σας από το διαδίκτυο.

* Κάντε –αν δεν την έχετε κάνει ήδη– μια αναζήτηση με το ονοματεπώνυμό σας εντός εισαγωγικών, πρώτα με ελληνικούς και εν συνεχεία με λατινικούς χαρακτήρες. Το Google είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη πηγή πληροφοριών του πλανήτη, δοκιμάστε όμως και το Bing.com της Microsoft, που αναζητά προφίλ και φωτογραφίες σε social networks. Τα αποτελέσματα μπορεί να σας εκπλήξουν.

* Αφιερώστε λίγο χρόνο στις ρυθμίσεις ασφαλείας του Facebook –ιδιαίτερα τώρα, που κανείς δε φαίνεται να έχει ασχοληθεί μετά την πρόσφατη αλλαγή τους και η πλειοψηφία των προφίλ εμφανίζονται ανοιχτά– και των υπολοίπων social networks στα οποία συμμετέχετε. Επιτρέψτε την πρόσβαση σε φωτογραφίες και πληροφορίες μόνο σε φίλους, και αν δε θέλετε να εμφανίζεται το προφίλ σας σε μηχανές αναζήτησης όπως το Bing αλλάξτε τις ρυθμίσεις από το Settings – Privacy Settings – Search – Public Search Results.

* Ζητήστε από τους φίλους σας να μην περιλαμβάνουν το επίθετό σας στα tags των φωτογραφιών. Ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιήστε ψευδώνυμο για το προφίλ σας –και κάντε tag τις φωτογραφίες με αυτό αντί για το όνομά σας.

* Αν αναζητάτε ακόμη δραστικότερες λύσεις, απλά σβήστε όλα τα προφίλ που έχετε φτιάξει σε όλα τα social networks –χρησιμοποιήστε το Bing.com για να βρείτε εκείνα που είχατε δημιουργήσει πριν από δέκα χρόνια, και δεν τα θυμάστε.

* Για να κάνετε την τελευταία αυτή λύση ακόμη δραστικότερη, πρέπει να υποβάλλετε και στην Google μία αίτηση διαγραφής, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε στη διεύθυνση https://www.google.com/webmasters/tools/removals. Αυτό γιατί, αφού σβήσετε τα προφίλ σας, αυτά παραμένουν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα στο αρχείο και εμφανίζονται ως αποτελέσματα στις αναζητήσεις. Αν κάποιος ακολουθήσει το link «προσωρινά αποθηκευμένη» μπορεί να τα δει όπως ακριβώς ήταν πριν πάρετε την απόφαση να τα εξαφανίσετε.

* «Ζητήστε» από την Google να σας ειδοποιεί κάθε φορά που το όνομά σας θα εμφανίζεται στο internet, δημιουργώντας ένα Google Alert με το όνομά σας σε εισαγωγικά.

Ηρώ Κουνάδη

in2life

Δεν υπάρχουν σχόλια: