Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Ελιξίρια ομορφιάς: Μαγικά ή τοξικά;


Η καλή νεραϊδονονά έχει μια λύση για κάθε μας επιθυμία και μάλιστα εμφιαλωμένη σε τόσο ελκυστικά μπουκαλάκια που δεν σε αφήνουν να αντισταθείς. Πρόκειται όμως για μαγικά ελιξίρια ή μήπως ότι γυαλίζει δεν είναι πάντοτε χρυσός;
Η εξέλιξη της κοσμητολογίας αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα κύρια όπλα του επαγγελματία αισθητικού. Οι χώροι ομορφιάς κατακλύζονται από εκατοντάδες είδη περιποίησης που υπόσχονται θαύματα για την εμφάνιση των πελατών μας. Η γκάμα των ενεργών συστατικών πληθαίνει, αλλά η επιλογή των κατάλληλων προϊόντων γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Ως ειδικοί φέρουμε την ευθύνη της επιλογής και για το λόγο αυτόν υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όπως : Η προέλευση και η αποτελεσματικότητα των προϊόντων, η σύσταση, η υφή ,η συσκευασία, το άρωμα και το κόστος. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η ποιότητα των προϊόντων πρέπει να ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις των πελατών.

Τον τελευταίο καιρό μετά τη δημοσίευση κάποιων ‘επικινδύνων συστατικών’ επαγγελματίες και ιδιώτες έχουν στραφεί περισσότερο προς τα ‘φυσικά προϊόντα’, που αν και ακριβότερα θεωρούνται πιο ασφαλή. Πώς μπορούμε όμως να γνωρίζουμε αν ....


πρόκειται όντως για φυσικά καλλυντικά; Για να είναι κανείς σίγουρος ότι χρησιμοποιεί πραγματικά ‘φυσικά’ προϊόντα θα πρέπει να ελέγχει τα συστατικά τους και να βεβαιωθεί ότι είναι απαλλαγμένα από βλαβερές ουσίες.
Παρακάτω παρατίθενται κάποια πολύ συνηθισμένα συστατικά που θεωρούνται ύποπτα για την υγεία και δεν θα πρέπει να περιέχονται σε φυσικά καλλυντικά. Μέχρι στιγμής η χρήση τους επιτρέπεται εφόσον οι γνώμες για την επικινδυνότητά τους διίστανται. Οι ειδικοί τονίζουν οτι σημαντική είναι η δόση των συστατικών, την οποία όμως κανένας από εμάς δεν μπορεί να γνωρίζει, αφού δεν αναγράφεται πουθενά.
Τέλος, ας αναλογιστούμε ότι τα καλλυντικά είναι είδη που όλοι χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση και καλό θα ήταν να είναι απαλλαγμένα από ύποπτες ουσίες.
Imidazolidinyl Urea και Diazolidinyl Urea

Είναι τα πιο συνηθισμένα συντηρητικά μετά τις παραβένες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας θεωρείται νούμερο 1 παράγοντες για την εμφάνιση δερματίτιδας εξ επαφής.
Δυο εμπορικές ονομασίες αυτών των συστατικών είναι Germall II και Germall 115.
Paraben (Μethyl, Propyl, Butyl, Ethyl Paraben)

Χρησιμοποιούνται ως αναστολείς της ανάπτυξης των μικροβίων και για να παρατέινουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων. Υπολογίζεται ότι οι παραβένες χρησιμοποιούνται σε πάνω από 13.200 προϊόντα (σαμπουάν, σαπούνια, κρέμες, κοντίσιονερ, αποσμητικά, αντηλιακά). Προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και δερματικά εξανθήματα. Σε μεγάλες δόσεις θεωρούνται τοξικά και σε πολλές περιπτώσεις συνδέονται με κρούσματα καρκίνου του μαστού (παραβένες βρέθηκαν σε βιοψίες καρκινικών όγκων).
Petrolatum

Παραδόξως, αυτό το συστατικό συναντάται αρκετά συχνά σε προϊόντα για τα χείλη που συνήθως διαφημίζονται ως προστατευτικά για τον ήλιο και το κρύο. Το Petrolatum είναι ορυκτό έλαιο και προκαλεί συχνά φωτοευασθησία. Επίσης έχει την τάση να εμπλέκεται με τους φυσικούς μηχανισμούς ενυδάτωσης του οργανισμού προκαλώντας αφυδάτωση και ξηρασία.
Propylene Glycol

Υπό ιδανικές συνθήκες η προπυλενογλυκόλη είναι φυτική γλυκερίνη με αλκοόλη σιταριού. Τις περισσότερες φορές όμως πρόκειται για συνθετικό πετροχημικό που χρησιμοποιείται σαν υδατικός παράγοντας. Συχνά προκαλεί αλλεργικές και τοξικές αντιδράσεις.
PVP/VA Copolymer

Παράγωγα του πετρελαίου που χρησιμοποιούνται σε σπρέι μαλλιών και άλλα καλλυντικά. Θεωρούνται τοξικά και μπορούν να επηρεάσουν το αναπνευστικό σύστημα.
Sodium Lauryl Sulfate

Αυτό το συνθετικό συστατικό χρησιμοποιείται κυρίως σε σαμπουάν για τις καθαριστικές και αφριστικές του ιδιότητες. Προκαλεί ερεθισμό των ματιών, ερεθισμό του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής, καθώς και αλλεργικές αντιδράσεις. Καμουφλάρεται συχνά σε ψευδο-φυσικά καλλυντικά με την επεξήγηση ‘προέρχεται από καρύδα.’
Stearalkonium Chloride
Είναι ένα χημικό που χρησιμοποιείται συχνά σε κοντίσιονερ και κρέμες μαλλιών. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Το Stearalkonium Chloride χρησιμοποιείται στη βιομηχανία υφασμάτων σαν μαλακτικό ινών. Εξαιτίας του χαμηλού του κόστους όμως σε σχέση με τις πρωτεΐνες και τα φυτικά εκχυλίσματα (που πράγματι ενισχύουν την υγεία της τρίχας) χρησιμοποιείται και στα καλλυντικά. Είναι τοξικό.
Συνθετικά χρώματα
Τα συνθετικά χρώματα που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα καλλυντικά πιο ελκυστικά όπως και οι βαφές μαλλιών πρέπει να αποφεύγονται όσο είναι δυνατό διότι συσχετίζονται με αρκετές μορφές καρκίνου. Θα τα βρείτε στη λίστα με τα συστατικά σαν FD &C ή D&C, μαζί με ένα χρώμα ή αριθμό. Παράδειγμα: FD &C Red no 6/ D&C Green No 6.
Συνθετικά αρώματα
Τα συνθετικά αρώματα που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά μπορούν να περιέχουν μέχρι και 200 διαφορετικά συστατικά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει κανείς ποια συστατικά περιέχονται διότι η ετικέτα προϊόντος θα αναγράφει απλά ‘Fragrance.’
Μερικά από τα προβλήματα που προκαλούν αυτά τα χημικά είναι: Υπερμελάγχρωση, πονοκέφαλοι, βήχας, ερεθισμός του δέρματος και έκζεμα.
Triethanolamine
Χρησιμοποιείται σαν ρυθμιστικό του pH, και χρησιμοποιείται για τη μετατροπή λιπαρών οξέων σε άλατα που αργότερα χρησιμοποιούνται σαν βάση για καθαριστικά. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμό των ματιών, ξηροδερμία και αν χρησιμοποιηθεί σε βάθος χρόνου, μπορεί να αποδειχτεί τοξικό.
iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια: