Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Εσωκομματικές βολές κατά Ραγκούση για τον «Καλλικράτη»

Θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με ευδιάκριτες προεκτάσεις στον ηγετικό ανταγωνισμό μεταξύ των κορυφαίων, επιφέρει το σχέδιο «Καλλικράτης» για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Οι παρατηρήσεις που δέχτηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης δεν σχετίζονται μόνο με το περιεχόμενο των αλλαγών στο διοικητικό χάρτη της χώρας, αλλά έχουν ως ερμηνευτική αφετηρία την ενόχληση των πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησης για την ηγετική δυναμική που αναπτύσσει, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό την κυβερνητική του θέση και τη δυνατότητα να παρουσιάσει «μεταρρυθμιστικό» έργο που να τον καθιστά ιδιαιτέρως δημοφιλή.
Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τον κάλυψε τόσο στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και κατά τη διάρκεια χθεσινής του παρέμβασης στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την ορκωμοσία του νέου υφυπουργού Γιώργου Ντόλιου αποτελεί και μήνυμα προς τους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ.
«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να.....



προχωρήσει. Ο ελληνικός λαός μας ψήφισε για να κάνουμε αλλαγές και όχι μερεμέτια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου στο περιθώριο της ορκωμοσίας του κ. Ντόλιου, εκτιμώντας ότι υπάρχει ευρύτερη συναίνεση.
«Το σχέδιο έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Είναι μια απαραίτητη αλλαγή που όλοι λένε ότι πρέπει να γίνει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ ο ίδιος ο Γ. Ραγκούσης απέφυγε να δώσει απαντήσεις στις αυστηρές παρατηρήσεις που δέχτηκε κυρίως από τους Ε. Βενιζέλο και Άννα Διαμαντοπούλο στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Click here to find out more!
Στις αντιδράσεις βουλευτών και στις ενστάσεις που διατυπώνονται από υπουργούς αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, επιχειρώντας την υποβάθμισή τους. «Οταν έχουμε να κάνουμε με τέτοιες μεγάλες ανατροπές, με τόσο μεγάλες διοικητικές αλλαγές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για το κράτος γενικότερα, είναι επόμενο και είναι -εννοείται- πολύ σημαντικό και για τη χώρα μας, αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία να εκφραστούν όλες οι απόψεις όλων των υπουργών. Γιατί τα ζητήματα που θα ανοίξουν με αυτό το σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση θα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Σας διαβεβαιώνω ότι αντιρρήσεις επί της αρχής, σαφώς και δεν υπήρχαν. Είναι προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ να έρθει και να ανατρέψει το διοικητικό χάρτη της χώρας, φέρνοντας μια νέα νοοτροπία και κάνοντας ανατροπές και στο επιτελικό κράτος, όχι απλώς στην αυτοδιοίκηση. Και αυτό το συμμερίζονται όλοι οι υπουργοί, οι οποίοι σαφέστατα έχουν συγκεκριμένες ιδιαίτερες απόψεις και θέσεις για τα επιμέρους ζητήματα» κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.
Ο κ. Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει και τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν ότι αποδυναμώνεται ο ρόλος τους σε σχέση με τους περιφερειάρχες που σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα αναδεικνύονται από ευρύτερη εκλογική βάση σε σύγκριση με τους βουλευτές, αποκτώντας ισχυρότερη νομιμοποίηση, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό το ζήτημα θα αποσαφηνιστεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης. «Δεν τέθηκε ακόμη ζήτημα χωροθέτησης, γιατί αυτό απαιτεί συναινέσεις, απαιτεί μια σημαντική συζήτηση και διαβούλευση, όχι μόνο με τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, αλλά και με τους παράγοντες, τοπικούς φορείς, τους πολίτες. Και όταν θα τεθεί θέμα, όταν εξετάσουμε δηλαδή αυτή τη μεταρρύθμιση και σε χωροθετικό πλαίσιο, τότε θα υπάρχουν, όντως, επιμέρους συζητήσεις, απόψεις και για το ρόλο και τον αριθμό των περιφερειών» ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.
apogevmatini

Δεν υπάρχουν σχόλια: