Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Έκκληση για μορατόριουμ στις υιοθεσίες παιδιών από την Αϊτή

Τρεις μεγάλες Βρετανικές οργανώσεις αρωγής υποστήριξαν χθες Τετάρτη, Όλες οι νέες υιοθεσίας παιδιών τα οποία έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αϊτή την 12η Ιανουαρίου πρέπει να σταματήσουν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Οι οργανώσεις Save The Children και World Vision και η Βρετανική Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού θέλουν να επιβληθεί άμεσα μορατόριουμ στις νέες υιοθεσίες τουλάχιστον έως ότου εξαντληθεί κάθε προσπάθεια τα παιδιά να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Οι τρεις οργανώσεις επισήμαναν ότι εάν οι υιοθεσίες δεν καθυστερήσουν, υπάρχει κίνδυνος οικογένειες να χωριστούν για πάντα. Ο σεισμός εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή έως και 200.000 ανθρώπων.

«Η μεταφορά παιδιών εκτός της χώρας θα χωρίσει μόνιμα χιλιάδες παιδιά από τις οικογένειές τους - ένας χωρισμός που θα επιδεινώσει το οδυνηρό τραύμα από το οποίο ήδη υποφέρουν», επισήμανε η Τζάσμιν Ουίτμπρεντ, διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης Save The Children.

Ο διευθύνων σύμβουλος της World Vision Τζάστιν Μπάιγουορθ πρόσθεσε ότι «δε θα πρέπει να φεύγουν παιδιά από την Αϊτή σε αυτό το στάδιο εκτός εάν ....


φεύγουν μαζί με επιζήσαντα μέλη της οικογένειάς τους ή εάν βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη διαδικασίες υιοθεσίας με όλα τα απαιτούμενα εχέγγυα και έγγραφα».

Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία και ο Καναδάς, έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες υιοθεσίας για να επιτραπεί σε εκατοντάδες παιδιά από την Αϊτή να ενταχθούν σε νέες οικογένειες. Αλλά η Γαλλία έχει επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή, με τον υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ να επισημαίνει πως η χώρα «δεν πρέπει να κατηγορηθεί για απαγωγή» παιδιών, και επιταχύνει τις διαδικασίες για υιοθεσίες που ήδη βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: