Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Στα τέσσερα έκοψαν την Ελλάδα τα αγροτικά μπλόκα


"Απροσπέλαστη» έχει γίνει, πλέον, η Ελλάδα με τους αγρότες να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, αυξάνοντας τα μπλόκα και κλείνοντας συνοριακούς σταθμούς.

Έως τώρα στα τέσσερα έχει κοπεί η Ελλάδα, καθώς κλειστή παραμένει η εθνική οδός Σερρών-Θεσσαλονίκης στο ύψος του Στρυμονικού, όπως και η Εγνατία οδός στο ύψος του κόμβου Κερδυλίων από αγρότες του Νομού Σερρών. Αρκετά και τα προβλήματα στον κόμβο της Χρυσούπολης στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας με τα τρακτέρ να εμποδίζουν την κυκλοφορία προς κάθε κατεύθυνση.
Στην Καστοριά και συγκεκριμένα στον κόμβο του Βογατσικού στην παλαιά εθνική οδό Καστοριάς-Κοζάνης, η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσκολία, καθώς οι αγρότες απαγορεύουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κίνηση των αυτοκινήτων.
Στο μέτωπο της Λάρισας, όπου τα τρακτέρ ήταν από προχθές παρατεταγμένα στην περιοχή της Νίκαιας, προχώρησαν σε καθολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού, ενώ ετοιμάζονται να κλιμακώσουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους ....


αυξάνοντας τα μπλόκα στην περιοχή του Θεσσαλικού Κάμπου.
Καλά κρατούν οι αγρότες στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία με την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας να είναι κομμένη σε τρία σημεία, στην περιοχή του Κάστρου, της Αλαμάνας και της Ελάτειας με το συνολικό αριθμό των τρακτέρ να ξεπερνά τα 1.000.
Χωρίς δυσκολίες πραγματοποιείται η κίνηση στον κόμβο της Τρίγλιας στη Χαλκιδική, καθώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο αποκλεισμός του δρόμου.
Όσον αφορά τους συνοριακούς σταθμούς, σχεδόν κανείς δεν μπαίνει και δεν βγαίνει από τη χώρα. Με εξαίρεση το τελωνείο της Εξοχής στη Δράμα και της Δοϊράνης στο Κιλκίς όπου επιτρέπεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η κυκλοφορία τα υπόλοιπα τελωνεία παραμένουν κλειστά. Αναλυτικότερα, στον Προμαχώνα και στην Κρυσταλλοπηγή τα τρακτέρ έχουν απαγορεύσει την είσοδο και την έξοδο παντός οχήματος από τη χώρα δημιουργώντας αναστάτωση στους επαγγελματίες οδηγούς.
Click here to find out more!
Σε μαζικότερες κινητοποιήσεις αναμένεται να προχωρήσουν οι αγρότες των Γρεβενών, οι οποίοι αύριο θα αποφασίσουν εάν θα αναπτύξουν νέα μπλόκα στον κόμβο της Εγνατίας στην πόλη των Γρεβενών.
Στο μεταξύ αγρότες της Λακωνίας, της Αργολίδας και της Άρτας οργανώνουν κινητοποιήσεις τοπικού χαρακτήρα, ενώ συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού Κορινθόυ-Τρίπολης στον κόμβο της Στέρνας έχουν προγραμματίσει για σήμερα στις 12 το μεσημέρι αγρότες πέντε νομών της Πελοποννήσου.
Ερωτηματικό παραμένει η στάση των αγροτών της Κρήτης, οι οποίοι προαναγγέλλουν την άνοδό τους στην Αθήνα, ενώ αύριο θα αποκλείσουν την τοπική περιφέρεια και την Εφορία Χανίων.
Επέμβαση εισαγγελέα
Να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να σχηματιστούν δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών, ζητεί από τις τοπικές αστυνομικές αρχές ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παπαγεωργίου, ενώ ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, έδωσε εντολή για απλούστευση των διαδικασιών διέλευσης των μεταφορέων, μέσω των συνόρων με την πΓΔΜ.
Από πολιτικής πλευράς, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εμμένει στις θέσεις του και παραπέμπει στο διάλογο που έχει ορισθεί για τις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο.
Την ίδια στιγμή, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ. Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε: «Στηρίζουμε τον αγώνα και τα αιτήματα των αγροτών. Διαφωνούμε, όμως, με το κλείσιμο των δρόμων και τη λογική της πρόκλησης προβλημάτων σε άλλες κοινωνικές ομάδες της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: