Δημογραφικές και κοινωνικοοικονομικές τάσεις
Συνολικά, οι άνδρες είναι οριακά περισσότεροι από τις γυναίκες στην Ευρώπη, αλλά στις μεγαλύτερες ηλικίες οι γυναίκες γίνονται περισσότερες. Το 2005, υπήρχαν περίπου 15% περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες στις ηλικίες 65-69 ετών, ενώ στις ηλικίες άνω των 80 οι γυναίκες ήταν σχεδόν διπλάσιες.
Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, το προσδόκιμο επιβίωσης είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες. Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρείται στη Λιθουανία (διαφορά 11,7 ετών) και η μικρότερη στην Ισλανδία (3,4 έτη). Οι προβλέψεις του Eurostat δείχνουν ότι το 2010....
ο μέσος όρος του προσδόκιμου επιβίωσης για τις γυναίκες θα είναι 76,5-84,5 έτη, ενώ το 2050 θα έχει αυξηθεί στα 82-89,1 έτη.
Κατά μέσον όρο, οι γυναίκες στην Ευρώπη έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από ό,τι οι άνδρες. Ωστόσο, οι γυναίκες έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερους μισθούς: το 2006, οι γυναίκες στην Ε.Ε. των 27 κέρδιζαν κατά μέσον όρο 15% λιγότερο την ώρα από ό,τι οι άνδρες. Επίσης, οι γυναίκες δαπανούν περισσότερο από το χρόνο τους σε μη αμειβόμενη εργασία (οι γυναίκες δαπανούν κατά μέσον όρο 278 λεπτά την ημέρα σε μη αμειβόμενη οικιακή εργασία, ενώ οι άνδρες δαπανούν λιγότερο από 50% αυτού του χρόνου).
Προβλήματα υγείας
Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου και το κύριο αίτιο θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες ηλικίας 0-74 ετών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θνητότητα από καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν από καρκίνο του μαστού, ενώ επίσης είναι χαμηλότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες - ωστόσο, εμφανίζει σταθερή αυξητική τάση.
Οι άνδρες πλήττονται περισσότερο από τον HIV από ό,τι οι γυναίκες, με αναλογία λοιμώξεων 2:1. Στις γυναίκες, οι κύριοι τρόποι μετάδοσης είναι η ετεροφυλοφιλική επαφή και η χρήση ενέσιμων ουσιών.
Όσον αφορά άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζουν πρόσφατα αύξηση των νέων λοιμώξεων από χλαμύδια.
Το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στις χώρες της Ε.Ε. είναι πολύ χαμηλό και έχει μειωθεί από 2,6 στις αρχές της δεκαετίας του 1960 σε 1,4 τα έτη 1995-2005. Στο μεταξύ, η μέση ηλικία των εγκύων αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 2 έτη το διάστημα 1995-2006, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες γεννούν σε μεγαλύτερη ηλικία και κάνουν λιγότερα παιδιά. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης έχουν τα υψηλότερα ποσοστά βρεφών με χαμηλό βάρος γέννησης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα), ενώ οι βόρειες χώρες τα χαμηλότερα. Ο αριθμός των εκτρώσεων στις έφηβες και τις νέες γυναίκες κάτω των 20 ετών παραμένει υψηλός, έχοντας αυξηθεί κατά την περίοδο 1995-2005.
Ο διαβήτης είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα και εκτιμάται ότι μεταξύ 2007 και 2025, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία θα έχουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις των γυναικών ηλικίας 20-79 ετών με διαβήτη. Στις γυναίκες, ο μέσος όρος θνητότητας από σακχαρώδη διαβήτη ήταν 12,8 - η υψηλότερη θνητότητα παρατηρήθηκε στην Κύπρο (35,5), την Πορτογαλία (25,3), την Αυστρία (23,4) και τη Μάλτα (19,2).
Η συχνότητα της άνοιας και της νόσου Alzheimer είναι υψηλότερη στις ηλικιωμένες γυναίκες από ό,τι στους ηλικιωμένους άνδρες. Σημαντικές διαφορές ανάλογα με το φύλο παρατηρούνται στη συχνότητα της νόσου Alzheimer μετά την ηλικία των 85 ετών.
Η κατάθλιψη είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες (δια βίου επιπολασμός: 9,4%, 12μηνος επιπολασμός: 2,8%). Μελέτες δείχνουν ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι διπλάσιες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.
Τρόπος ζωής
Η συχνότητα του καπνίσματος είναι χαμηλότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, αλλά η διαφορά αυτή μειώνεται τα τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης του αριθμού των ανδρών που καπνίζουν και τις αύξησης των γυναικών που καπνίζουν σε ορισμένες χώρες. Επίσης, οι σχετιζόμενοι με το κάπνισμα θάνατοι γυναικών εξακολουθούν να αυξάνονται σε ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Τα νεαρά κορίτσια είναι πιο πιθανό να καπνίζουν από ό,τι τα αγόρια, ιδίως στις χώρες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης.
Σε όλη την Ε.Ε., η χρήση ουσιών είναι πιο συχνή στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, αλλά η χρήση ηρεμιστικών και κατασταλτικών ουσιών είναι πιο συχνή στα κορίτσια σχολικής ηλικίας από ό,τι στα αγόρια στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.
Τα ποσοστά υπερβάλλοντος βάρους και παχυσαρκίας αυξάνονται γρήγορα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στα δύο φύλα. Τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στις γυναίκες βρέθηκαν στην Αυστρία, το Ην. Βασίλειο και τη Γερμανία.
Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για συγκεκριμένες διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρογενής βουλιμία. Ωστόσο, η γενικά αποδεκτή άποψη είναι ότι η συχνότητα της νευρογενούς βουλιμίας είναι περίπου 1% στις νέες γυναίκες.
Περίθαλψη υγείας
Υπάρχουν περιορισμένα αξιόπιστα και συγκρίσιμα δεδομένα για την πρόσβαση στην περίθαλψη υγείας στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Τα πιο ολοκληρωμένα διαθέσιμα δεδομένα προέρχονται από μια σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που πραγματοποίησε το Eurobarometer το 2007. Βάσει αυτής της έρευνας, οι περισσότερες Ευρωπαίες αναφέρουν ότι έχουν εύκολη πρόσβαση στην περίθαλψη. Περίπου 88% των γυναικών θεωρούν ότι έχουν εύκολη πρόσβαση σε έναν οικογενειακό ή γενικό γιατρό. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ποικίλλει ευρέως μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών
Τα τρέχοντα δεδομένα για τη χρήση των υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη τείνουν να μην κάνουν διάκριση μεταξύ των δύο φύλων. Επίσης, είναι πολύ περιορισμένα τα δεδομένα που κάνουν διάκριση μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τις δαπάνες υγείας και το κόστος της περίθαλψης.
Πηγή:
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
healthview
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου