Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Ρωσική σπείρα χάκερ «έκλεψε δεκάδες εκατομμύρια από τη Citibank»

To FBI διερευνά υπόθεση υποκλοπής δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από χάκερ που πιθανώς ανήκουν σε ρωσική συμμορία και χρησιμοποίησαν ρωσικό λογισμικό για την επίθεση, γράφει την Τρίτη η Wall Street Journal.

Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζονται, η εφημερίδα αναφέρει ότι η κλοπή έγινε αντιληπτή στα μέσα του 2009 από τη δραστηριότητα διαδικτυακών διευθύνσεων (IP) που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα από τη σπείρα Russian Business Network (Ρωσικό Επιχειρηματικό Δίκτυο).
H ρωσική οργάνωση είναι ευρέως γνωστή από υποθέσεις κακόβουλου λογισμικού, παραβίασης υπολογιστικών δικτύων, παιδικής πορνογραφίας και spam.
Το δημοσίευμα δεν διευκρινίζει από ποιον κλάπηκαν τα χρήματα και αν οι χάκερ παραβίασαν τα συστήματα της Citibank άμεσα ή μέσω τρίτων.
Η μεγάλη αμερικανική τράπεζα αρνήθηκε στην εφημερίδα ότι υπήρξε οποιοδήποτε περιστατικό παραβίασης και οικονομικής απώλειας.
Η επίθεση φέρεται πάντως να πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του....



προγράμματος Black Energy, δημιούργηματος ενός Ρώσου χάκερ, το οποίο δίνει εντολές σε botnet, δηλαδή δίκτυα υπολογιστών οι οποίοι έχουν μολυνθεί με ιούς που τους μετατρέπουν σε υποχείρια των χάκερ.

Για την κλοπή από τη Citibank φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μια εξειδικευμένη έκδοση του Black Energy, ενώ φέτος εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο μια άλλη έκδοση που υποκλέπτει τραπεζικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι ίδιοι χάκερ επιτέθηκαν και σε μια αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία καθώς και σε έναν ακόμα στόχο που δεν κατονομάζεται.

totefteri

Δεν υπάρχουν σχόλια: