Ο Νολ και οι συνεργάτες τους κατάφεραν, μετά από εργασία πέντε μηνών, να "σπάσουν" τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται για να κρυπτογραφούνται οι επικοινωνίες στα κινητά τηλέφωνα. H κρυπτογράφηση γίνεται με το σύστημα GSM και χρησιμοποιείται για να προστατεύονται οι επικοινωνίες πάνω από 4 δισεκατομμυρίων χρηστών κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο.
Όπως υποστήριξε ο Γερμανός στο Chaos Communication Congress, η εργασία του δείχνει ότι το σύστημα αυτό είναι "ανεπαρκές". Μιλώντας στο BBC, δήλωσε επίσης, πως....
με την έρευνά του "προσπαθεί να ενημερώσει τον κόσμο για την ανεπάρκεια στην ασφάλεια των τεχνολογιών αυτών" ώστε να πιέσουν για μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία των ιδιωτικών επικοινωνιών.
Ο αλγόριθμος A5/1 χρησιμοποιείται εδώ και 22 χρόνια. Είναι σχεδιασμένος να προστατεύει τις επικοινωνίες μέσω κινητών, με το να προκαλεί συχνή αλλαγή συχνότητας των ραδιοκυμάτων σταθμών και κινητών, επιλέγοντας από 80 κανάλια.
Ο Νολ χρησιμοποιώντας δίκτυα υπολογιστών, κατάφερε να σπάσει τον κώδικα δοκιμάζοντας "κάθε δυνατό συνδυασμό". Έχει έτσι δημιουργήσει μία μεγάλη βάση δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποκλαπούν συνομιλίες ή μηνύματα οποιουδήποτε αριθμού κινητού.
"Είναι σαν τηλεφωνικός κατάλογος. Αν κάποιος έχει το όνομα σου, μπορεί να ψάξει τον αριθμό σου" αναφέρει ο ίδιος. Προσθέτει μάλιστα ότι με σχετικά απλό εξοπλισμό - ψηφιακό και ραδιοκυμάτων - καθένας μπορεί να αποκρυπτογραφήσει, όποια επικοινωνία επιθυμεί, παντού στον κόσμο, σε πραγματικό χρόνο.
nooz
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου