Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Ερχεται ύφεση της πανδημίας

Μια ιδιαίτερα «αισιόδοξη» εκτίμηση, ότι μετά από δύο εβδομάδες θ’ αρχίσει για τη χώρα μας η ύφεση της πανδημίας από τη νέα γρίπη, προκύπτει από αναλύσεις δεδομένων που έκαναν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Εκτιμάται επίσης ότι θα αποφύγουμε το ενδεχόμενο να έχουμε δεύτερο «κύμα» πανδημίας, έστω και ηπιότερο, την άνοιξη, όπως συνέβαινε με την επανεμφάνιση της έξαρσης της κοινής γρίπης.
Εχουμε, όμως, μπροστά μας το πλέον κρίσιμο 15θήμερο, για τη νέα γρίπη, με κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και αναμενόμενη, σ’ αυτό το διάστημα, πιθανή μεγάλη αύξηση και της θνητότητας.
Αυτά τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, επ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας, που συμπληρώνει ότι «μοναδική σοβαρή άμυνα, απέναντι στον ιό, όχι μόνο για τις ευπαθείς ομάδες, είναι ο εμβολιασμός».
Εμβολιασμοί
Μέχρι τώρα έχουν εμβολιασθεί λιγότεροι από 200.000 πολίτες, ενώ στόχος είναι να φτάσουμε τα 5 εκατ. Ο ρυθμός εμβολιασμού έχει αυξηθεί σημαντικά σε μεγέθη που κινούνται ακόμα και πάνω από 30.000 ημερησίως και παρατηρείται τάση περαιτέρω αύξησης.
Μέχρι το πρωί του Σαββάτου οι θάνατοι από τη νέα γρίπη.....



έφτασαν τους 30, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι με το πέρασμα της πανδημίας, μπορεί ακόμα και να τριπλασιασθεί η θνητότητα.
Μάλιστα, από το δίκτυο των δήμων σε Αττική και επαρχία, όπου αντλούνται στοιχεία από τα ληξιαρχεία για θανάτους που αποδίδονται στη νέα γρίπη και ενδεχομένως δεν έχουν καταγραφεί κεντρικά από το ΕΚΕΠΥ, προκύπτει για το τελευταίο 10ήμερο ότι ο αριθμός τους τελικά δεν διαφέρει από τα επίσημα καταγραμμένα στοιχεία.
Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν 31 άτομα, ενώ έως τώρα έχουν νοσηλευτεί συνολικά 84 βαριά περιστατικά από τα οποία 44 ανάρρωσαν πλήρως και επέστρεψαν στα σπίτια τους.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με βάση τις εξετάσεις επιχρίσματος, φτάνουν τα 8.500, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε όλη τη χώρα πάνω από ένα εκατ. άνθρωποι έχουν περάσει τη γρίπη.
Ηδη ο ιός μεταδίδεται με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς στις ηλικίες 10 έως και 30 ετών -και ειδικότερα 15 έως 19- με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει στους Νομούς Ιωαννίνων, Κοζάνης και Λάρισας όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επανέρχεται έτσι η σκέψη, που συζητείται ήδη μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών, να ζητηθεί και επίσημα από τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Υγείας να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κλείσουν όλα τα σχολεία της χώρας, μία εβδομάδα νωρίτερα για τις γιορτές.
  • 30 άτομα έχουν πεθάνει μέχρι χθες στη χώρα μας από επιπλοκές που προκάλεσε ο ιός της νέας γρίπης
Η «ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΗ ΝΟΣΟΣ»
Προβληματισμένοι οι επιστήμονες για τους νεκρούς που δεν είχαν ιστορικό
Οι επιστήμονες προβληματίζονται από το γεγονός ότι μεταξύ των 30 έως τώρα θανάτων, σε 4 περιπτώσεις, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για «υποκείμενη νόσο», με βάση τις εξετάσεις που έγιναν όσο νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία. Μόνο στην περίπτωση του Γάλλου, που ήταν το πρώτο θύμα της νέα γρίπης στη χώρα μας», όπως εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ Πάνος Ευσταθίου «έγινε νεκροψία και νεκροτομή, χωρίς όμως να βρεθεί κάποια προϋπάρχουσα αιτία από σοβαρό νόσημα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η διαδικασία αυτή γίνεται μόνο αν το ζητήσει η οικογένεια του θύματος. Συνεπώς, δεν αποκλείεται και στις περιπτώσεις αυτές να υπάρχουν αίτια, κληρονομική προδιάθεση, «κρυφή καρδιοπάθεια» κλπ., που συνέβαλαν στις επιπλοκές, που οδήγησαν στον θάνατό τους».
Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΩΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΩΝ
Ο ιός επιβαρύνει καρδιά και πνεύμονες
Οι επιπλοκές σε πνεύμονες και καρδιά, που «πυροδοτούν» οι λοιμώξεις από τη νέα γρίπη, είναι η κύρια αιτία που χάνονται ανθρώπινες ζωές μεταξύ όσων πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία» εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χριστόδουλος Στεφανάδης.
«Ακόμη και χωρίς τη νέα γρίπη, η παχυσαρκία είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας του κυκλοφορικού συστήματος, της καρδιάς, όταν έχουμε αυξημένο βάρος πάνω από το 30% του κανονικού. Η παχυσαρκία επιβαρύνει το καρδιακό έργο, δηλαδή η καρδιά έχει πολύ μεγαλύτερο φόρτο, σε ιδιαίτερα «σκληρές» συνθήκες.
Τα πολλά περιττά κιλά οδηγούν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, σε διαταραχή των λιπιδίων, χειροτερεύοντας το λιπιδεμικό προφίλ, απολήγουν σε ζαχαρώδη διαβήτη και αποτελούν σε κάθε περίπτωση, έμμεσα, παράγοντα κινδύνου, από τους βασικούς, για στεφανιαία νόσο. Επομένως», λέει ο κ. Στεφανάδης, «η λοίμωξη, η φλεγμονή ή η αύξηση του πυρετού σε έναν παχύσαρκο επιβαρύνουν το έργο της καρδιάς. Η καρδιά ενός ατόμου που έχει φυσιολογικό βάρος εύκολα τα «βγάζει πέρα» αν για κάποιο λόγο πρέπει να παράξει αυξημένο έργο. Αντίθετα, του παχύσαρκου ατόμου, που δουλεύει σε οριακές συνθήκες σχεδόν συνέχεια, οδηγείται σε απορύθμιση και η μικροβιαιμία ή η σηψαιμία μπορεί να την κάνει να καμφθεί».
Αλληλεπίδραση
Ιδιο είναι το αποτέλεσμα και για τους επιβαρημένους πνεύμονες. «Οπως και στην καρδιά, η λειτουργία των πνευμόνων ενός παχύσαρκου ατόμου είναι δυσκολότερη, αφού έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια του φυσιολογικού βάρους, με συνέπεια και η οξυγόνωση του αίματος να παρουσιάζει προβλήματα», επισημαίνει ο καθηγητής. «Καρδιά και πνεύμονες είναι ένα συνκίτυο, η επιβάρυνση δηλαδή του ενός οργάνου, συνεπάγεται την επιβάρυνση και του άλλου, το λεγόμενο «καρδιοαναπνευστικό συνκίτυο».
Με αυτά τα δεδομένα που γνωρίζουμε, αν προσθέσουμε και τη γρίπη, τα προβλήματα είναι πολύ πιο σοβαρά για τους παχύσαρκους».
Προκύπτει βεβαίως το ζήτημα γιατί όλα αυτά εντείνονται με τη νέα γρίπη. «Η απάντηση είναι ότι επηρεάζει τον πνεύμονα περισσότερο από την εποχική γρίπη» εξηγεί ο κ. Στεφανάδης. «Υπάρχουν και παράμετροι που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί, δεν τα γνωρίζουμε επαρκώς, όπως να υπεισέρχεται και κάποιος παράγοντας, π.χ. προδιάθεση κληρονομική, γι’ αυτό σπάνια, σ’ ένα υπαρκτό μικρό ποσοστό, φαίνεται ότι προκαλείται πνευμονία. Με την προσβολή του πνεύμονα, ακολουθούν, ως αναπόφευκτη συνέπεια, οι σοβαρές επιπλοκές στην καρδιά, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.
Η νέα γρίπη συνιστά έναν επιπλέον σοβαρό λόγο να φροντίσουμε ώστε να έχουμε το ιδανικό ή κοντά στο ιδανικό σωματικό βάρος. Και την καρδιά θα μπορούμε να θεραπεύσουμε σε βάθος χρόνου, αλλά κυρίως θα είμαστε περισσότερο ανθεκτικοί στις λοιμώξεις.
Ασκηση, προσεκτική διατροφή, φαρμακευτική αγωγή, ακόμη και χειρουργική προσέγγιση βοηθούν να χάσουμε περιττά κιλά, με αναμφισβήτητο όφελος για την υγεία μας», καταλήγει ο κ. Στεφανάδης.
Ο ιός μεταδίδεται με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς στις ηλικίες 10 έως και 30 ετών -και ειδικότερα 15 έως 19, με αποτέλεσμα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο πολλά τμήματα και σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: