www.info-guardian.eu
Τα ΜΜΕ δεν παραπλανούν την κοινή γνώμη μόνο με την παραπληροφόρηση, που συστηματικά ασκούν, αλλά, κυρίως, με την υπερπληροφόρηση, στην οποία υποχρεώνουν το άτομο-θύμα τους. Μέχρι τώρα το ξέραμε θεωρητικά, τώρα αποδείχθηκε και επιστημονικά και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους.
Το 2010 είναι μια καλή ευκαιρία να αρχίσουμε να ξεβιδωνόμαστε από τον καναπέ και την τηλεθέαση και να αποσυμπιέσουμε τον εγκέφαλό μας από τα σκουπίδια της, έτσι ώστε να ξαναποκτήσουμε την ευκαιρία να σκεπτόμαστε, κάτι που ξεθωριάζει και χάνεται.
Ο καταιγισμός πληροφοριών από τα ΜΜΕ και άλλες πηγές έχουν οδηγήσει στον καθημερινό «βομβαρδισμό» του μέσου ανθρώπινου εγκεφάλου με τόσο μεγάλο όγκο πληροφοριών που θα προκαλούσε ανησυχητική υπερφόρτωση ακόμα και σε ένα φορητό υπολογιστή, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη, που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, υπό τον Ρότζερ Μπον, σύμφωνα με τις βρετανικές «Τάιμς του Λονδίνου» και «Τέλεγκραφ», εκτιμά ότι κάθε μέρα οι άνθρωποι κατακλύζονται με το ισοδύναμο όγκου πληροφοριών 34 Gb (gigabytes), αρκετή ποσότητα για να υπερφορτώσει ένα φορητό υπολογιστή μέσα σε μια εβδομάδα!
πάντως δεν αποκλείει να υπάρχει επιζήμια επίδραση, ή η πληροφοριακή «πλημμύρα» να οδηγήσει σε διαφορετική οδό εξέλιξης του ανθρώπινου εγκεφάλου, μέσα από τη δημιουργία νέων νευρωνικών συνδέσεων, με δεδομένο ότι ο εγκέφαλός μας είναι «εύπλαστος» και μπορεί να «καλωδιωθεί» κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα των ερεθισμάτων που δέχεται.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, κύρια συνέπεια της υπερφόρτωσης με πληροφορίες, είναι ότι η προσοχή του ανθρώπου συνεχώς εμποδίζεται να εστιαστεί και διακόπτεται συχνά, πράγμα που δεν βοηθά στη διαδικασία του συλλογισμού και της βαθύτερης σκέψης.
Όπως σχολίασε Αμερικανός ψυχίατρος, «ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία οι εγκέφαλοί μας δεν είχαν να επεξεργαστούν τόσες πολλές πληροφορίες όσες σήμερα. Έχουμε πια μια γενιά ανθρώπων που χάνουν την ικανότητα να σκέφτονται και να αισθάνονται, περνώντας τόσες ώρες μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή ή σε ένα κινητό, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος από αυτές τις πληροφορίες να είναι επιφανειακές. Οι άνθρωποι θυσιάζουν το βάθος και το αίσθημα και αποκόβονται από τους άλλους ανθρώπους».
Στην Ελλάδα μάλιστα, η Βουλή-δικαστήριο, που έρχεται, θα ενισχύσει την απώλεια της ικανότητας πολιτικού προβληματισμού των Ελλήνων.
apogevmatini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου