Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Μαζέψτε αποδείξεις για να γλιτώσετε φόρους

Στη συλλογή αποδείξεων για αγορές αγαθών και την παροχή υπηρεσιών, για τη μείωση του φόρου εισοδήματος, προτρέπει τους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών. Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες: «Από την 1η Ιανουαρίου μαζέψτε όσες περισσότερες αποδείξεις μπορείτε», καθώς στόχος είναι να δοθούν ισχυρότερα κίνητρα στους φορολογούμενους για τη συγκέντρωση αποδείξεων, ώστε να γλιτώνουν φόρο. Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι στις επόμενες μέρες θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τις αποδείξεις που θα εκπίπτουν το 2010 και θα οδηγήσουν στην πληρωμή λιγότερου φόρου για τα εισοδήματα του επόμενου έτους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις δαπάνες αγορών που θα αναγνωρίζει η εφορία, θα ενταχθούν και καταναλωτικά προϊόντα, όπως ενδύματα, υποδήματα, με στόχο να παταχθεί και το παραεμπόριο.
Η έκπτωση της δαπάνης από το φόρο εισοδήματος θα αποτελεί κίνητρο ώστε οι καταναλωτές να τα προμηθεύονται από καταστήματα που εκδίδουν αποδείξεις, και όχι από ....



πλανόδιους. Συγκεκριμένα, οι πρώτες σκέψεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν την αναγνώριση αποδείξεων από καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης, επίπλων, οικιακών συσκευών και εξοπλισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ποδηλάτων, συνεργείων επισκευής αυτοκινήτων και δικύκλων, επιχειρήσεις συντήρησης επίπλων, επισκευής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
Ξενοδοχεία και οικοδομή
Ακόμα, θα προστεθούν και οι αποδείξεις για δαπάνες σε καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, καντίνες, εστιατόρια, σουβλατζίδικα, ταβέρνες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπιγκ, όπως και από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το χώρο της οικοδομής.
Click here to find out more!
Σε ό,τι αφορά στο πώς θα αναγνωρίζονται οι δαπάνες με τις αποδείξεις, ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών είπε μεν ότι θα αποφασιστεί και μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπει ότι οι σχετικές αποδείξεις που θα προσκομίζουν οι φορολογούμενοι θα διαμορφώνουν το τελικό ύψος του ατομικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος. Οι σκέψεις είναι πως αν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ να ισχύει μόνον αν προσκομίσει και αποδείξεις ίσης ή μεγαλύτερης αξίας.
Επίσης θα υποχρεωθούν και οι μισθωτοί να προσκομίζουν αποδείξεις ενός ορισμένου ποσού, ώστε να δικαιολογείται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να προσκομίζουν οι μισθωτοί θα οριστεί ως ποσοστό 20%-30% του εισοδήματος που δηλώνουν.
Επίσης, αν το ποσό των αποδείξεων είναι μεγαλύτερο τότε η έκπτωση θα είναι μεγαλύτερη και αναλογική.
Εξάλλου, σήμερα αναρτάται και στο Διαδίκτυο το πλαίσιο του διαλόγου, πάνω στο οποίο θα μπορούν οι πολίτες να διατυπώνουν τις δικές τους απόψεις. Χθες συνεδρίασε η Κεντρική Ομάδα Συντονισμού του Διαλόγου για τη Μεταρρύθμιση του Φορολογικού Συστήματος, υπό την προεδρεία του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρουσίασε τους βασικούς άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης, αλλά και τις αδυναμίες του φορολογικού συστήματος, με την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που παρατηρείται.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι 28 κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι διατύπωσαν τη διάθεση συμβολής από την πλευρά τους στη φορολογική μεταρρύθμιση. Οι κοινωνικοί φορείς ζήτησαν όπως μετατεθεί την επόμενη εβδομάδα συγκρότηση και η λειτουργία των υποεπιτροπών, που θα επεξεργαστούν τα ειδικότερα ζητήματα του διαλόγου.

 apogevmatini

Δεν υπάρχουν σχόλια: