Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Υφυπουργοί... άνευ χαρτοφυλακίου

Σε πηγαδάκι που είχαν στήσει βουλευτές της συμπολίτευσης στο καφενείο των καπνιστών της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, μεγαλοπαράγων του ΠΑΣΟΚ εξέφραζε τη δυσφορία του γιατί, όπως εξηγούσε στους συνομιλητές του, δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με τίποτε άλλο από το να απαντά σε τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας μελών της κυβέρνησης, κομματικών στελεχών και απλών ψηφοφόρων που γκρινιάζουν για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. 

O συγκεκριμένος παράγων αναφερόταν τόσο στην εκκρεμότητα με τον διορισμό των γενικών γραμματέων των υπουργείων (εκκρεμούν περίπου 40 γραμματείες), καθώς επίσης και στον καθορισμό των αρμοδιοτήτων των περισσότερων υφυπουργών όσο και στην κάλυψη των διευθυντικών θέσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου όπως έλεγε χαρακτηριστικά «όλα έχουν παγώσει», αφού κανένας δεν έχει το δικαίωμα της υπογραφής. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις που έκαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στο πηγαδάκι, στις περίπου 15.000 επιτελικές θέσεις που υπάρχουν στον κρατικό μηχανισμό έχουν γίνει αλλαγές όχι σε περισσότερες ....


από 1.000 διευθύνσεις των υπηρεσιών!

Το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο στα ίδια τα υπουργεία.

Είναι γεγονός ότι αρκετοί υφυπουργοί- με ορισμένες εξαιρέσεις- νιώθουν πλέον αναξιοποίητοι και με δεμένα τα χέρια, καθώς ακόμη και μετά την παρέλευση διμήνου από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διακυβέρνησης δεν έχει προχωρήσει η δημοσίευση των Φύλλων της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως που αποτυπώνει αναλυτικά τις αρμοδιότητές τους.

Το πρόβλημα με την καθυστέρηση στη διασαφήνιση των αρμοδιοτήτων των υφυπουργών είναι γνωστό στην κυβέρνηση και δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός πως περί τα τέλη Νοεμβρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος τηλεφώνησε προσωπικά στους υφυπουργούς, για να τους ρωτήσει εάν έχουν αρμοδιότητες και ποιες είναι αυτές. Ο γύρος των τηλεφωνημάτων έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, για να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο οι υπουργοί ξεπερνούν τα τυπικά προσκόμματα και δίνουν τη δυνατότητα στους υφυπουργούς να διεκπεραιώσουν κάποιες υποθέσεις ή εάν λειτουργούν συγκεντρωτικά. Κι αυτό διότι ορισμένοι υφυπουργοί φρόντισαν να φτάσει στα αυτιά της κυβέρνησης η δυσφορία τους, όχι μόνο για το γεγονός ότι εξακολουθούν να στερούνται αντικειμένου, αλλά και για το ότι οι υπουργοί τους δεν τους αξιοποιούν επαρκώς. Οι συγκεκριμένες «καταγγελίες» επιβεβαιώνουν τις φήμες που εμφανίζουν κάποια υπουργικά δίδυμα να βρίσκονται σε δυσαρμονία, κάτι που αντανακλάται ωστόσο στη συνολική κυβερνητική εικόνα. Μοιράστηκαν. Πάντως κάποιοι υφυπουργοί έχουν έρθει σε συνεννόηση με τους υπουργούς τους, ώστε να αναλάβουν το «τρέξιμο» κάποιων θεμάτων κι αυτό παρά το ότι δεν μπορούν να βάλουν την προσωπική τους σφραγίδα, αφού τυπικά δεν έχουν την αρμοδιότητα. Για παράδειγμα, οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Υγείας και Υποδομών είχαν μοιράσει εξ αρχής στους υφυπουργούς τους καθήκοντα, ενώ και στο υπουργείο Παιδείας η υπουργός έχει αναθέσει προφορικά στην υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου την ευθύνη για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα ειδικά σχολεία και τα σχολεία των ομογενών, αλλά και τη διά βίου μάθηση. Με τον ίδιο τρόπο έχουν κινηθεί κι άλλοι υπουργοί. Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν λέει υφυπουργός, περιγράφοντας και την αμηχανία που νιώθει εξαιτίας της απουσίας αρμοδιοτήτων: «Κάνω συσκέψεις με διευθυντές και παίρνω αποφάσεις. Ωστόσο στην πράξη δεν έχω τη διοικητική ευθύνη να τις προχωρήσω. Όλα στο τέλος της ημέρας περνούν από τον υπουργό».

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: