Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι οι άντρες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη οποιουδήποτε σταδίου ή προχωρημένου καρκίνου συγκεκριμένα.
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘American Journal of Epidemiology’, έρχονται να προστεθούν σε αντικρουόμενα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με την κατανάλωση κρέατος και τον καρκίνο του προστάτη......
Καθώς οι έρευνες έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα, οι ειδικοί γενικά θεωρούν πως οι ενδείξεις που συνδέουν το κόκκινο και κατεργασμένο κρέας με τη νόσο είναι περιορισμένες και μη καταληκτικές.
Τα νέα ευρήματα δεν δίνουν οριστική απάντηση στο ερώτημα, αλλά υποδεικνύουν ότι το κατεργασμένο κόκκινο κρέας και η μέθοδος μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία-ψήιμο και μπάρμπεκιου-μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται ιδιαίτερα με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με την Dr. Rashmi Sinha.
Οι ερευνητές εξέτασαν 175.343 άντρες ηλικίας 50 έως 71 ετών, οι οποίοι έδωσαν στοιχεία σχετικά με τη διατροφή τους. Χρησιμοποίησαν τα στοιχεία για να υπολογίσουν τα επίπεδα ορισμένων ενδεχομένως καρκινογόνων χημικών ουσιών στη διατροφή τους.
Τα επόμενα 9 χρόνια, 10.313 συμμετέχοντες εμφάνισαν καρκίνο του προστάτη και 419 πέθαναν από τη νόσο.
Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, ποσοστό 20% των αντρών με τη μεγαλύτερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος, (μοσχάρι και χοιρινό) είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες.
Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν μετά τον υπολογισμό άλλων παραγόντων όπως το κάπνισμα, η άσκηση και το μορφωτικό επίπεδο.
Φάνηκε πιο ισχυρή σχέση με τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη. Ο κίνδυνος ήταν σχεδόν κατά το ένα τρίτο υψηλότερος σε όσους κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα κόκκινου κρέατος.
Παρόμοια ευρήματα προέκυψαν σε σχέση με το κατεργασμένο κρέας. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν λεπτομερέστερα τη διατροφή των αντρών ανακάλυψαν ότι το κόκκινο κατεργασμένο κρέας-όπως το μπέικον και το λουκάνικο-συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη, ενώ το λευκό κατεργασμένο κρέας δεν φάνηκε να έχει σχέση με τη νόσο.
Όσον αφορά τις μεθόδους μαγειρέματος, η μόνη που φάνηκε να συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη ήταν το ψήσιμο-μπάρμπεκιου.
Τα ευρήματα έρχονται σε ευθυγράμμιση με τη θεωρία ότι το κρέας που μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο, επειδή η διαδικασία μαγειρέματος παράγει ορισμένες χημικές ουσίες, που είναι γνωστό πως προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μεγαλύτερη περιεκτικότητα της ουσίας PAH -βενζο (αλφα) πυρένιο- στη διατροφή σχετιζόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη.
Παρόμοια εικόνα προέκυψε όταν οι ερευνητές εξέτασαν την πρόσληψη νιτρικού άλατος και νιτρωδών, ουσιών που χρησιμοποιούνται στη συντήρηση κατεργασμένου κρέατος όπως το ζαμπόν, το μπέικον και το λουκάνικο.
Στον οργανισμό, το νιτρικό άλας και τα νιτρώδη μπορούν να οδηγήσουν στην παραγωγή νιτροζαμινών, ουσιών που δυνητικά προκαλούν καρκίνο.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, τα ευρήματα υποδεικνύουν πιθανό μηχανισμό μέσω του οποίου ορισμένα είδη κρέατος μπορούν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία της μελέτης της σχέσης μεταξύ συγκεκριμένων ειδών κρέατος και του κινδύνου για καρκίνο στον προστάτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί αν ορισμένα είδη κρεάτων και χημικών ουσιών που περιέχονται σε αυτά αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τον καρκίνο του προστάτη.
Πηγές: ‘American Journal of Epidemiology’.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου