Ο Μάικλ Τάλι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βέρνης, και οι συνεργάτες του έχουν αναπτύξει αυτό το σύστημα, το οποίο από το 2006 χρησιμοποιείται για να εξετάζει όλους τους αιφνίδιους θανάτους ή τους θανάτους από μη φυσικά αίτια στην πρωτεύουσα της Ελβετίας.
«Χωρίς να ανοίξουμε το πτώμα, μπορούμε να ανιχνεύσουμε το 60 με 80% των τραυμάτων και των αιτιών θανάτου», εξηγεί ο Τάλι.
Τα πλεονεκτήματα της εικονικής νεκροψίας είναι ότι δημιουργούνται μόνιμα, ηλεκτρονικά αρχεία. Κατά την διάρκεια μίας τέτοιας νεκροψίας, διάρκειας περίπου 30 λεπτών, ο νεκρός τοποθετείται σε ένα τραπέζι και το .....
σκάνερ --που το μέγεθός του δεν είναι μεγαλύτερο από ένα κουτί παπουτσιών-- κρέμεται από το ταβάνι από ένα ρομποτικό χέρι και περνάει πάνω από όλο το σώμα του.
«Αυτή τη στιγμή η Βέρνη είναι το μοναδικό μέρος σε όλο τον κόσμο που συνδυάζει το σκάνερ, την αξονική τομογραφία, τη μετά θάνατον αγγειογραφία και τη μετά θάνατον βιοψία», δήλωσε ο Τάλι, εξηγώντας ότι όλα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην εικονική νεκροψία κοστίζουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (1,98 εκατομμύριο δολάρια).
«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να καταστρέψεις το σώμα για να κάνεις τις αναλύσεις», συμπληρώνει ο Τάλι. Ομως παρά τα πλεονεκτήματα της εικονικής νεκροψίας, ο Τάλι δηλώνει ότι είναι απίθανο να αντικαταστήσει σύντομα την συμβατική μέθοδο.
www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου