Η Τεχεράνη φαίνεται να απομονώνεται ολοένα και περισσότερο από τη διεθνή κοινότητα.
Για πρώτη φορά, Ρωσία και Κίνα συναίνεσαν στην καταδίκη του Ιράν από την "Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας", για την απόκρυψη της νέας πυρηνικής εγκατάστασης.
Βρετανία και Γαλλία διαμήνυσαν στην Τεχεράνη ότι αν αγνοήσει και αυτήν την απόφαση και δεν παγώσει αμέσως την κατασκευή του εργοστασίου, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για νέες σκληρές κυρώσεις. Αυτή ήταν η πρώτη καταδικαστική απόφαση της "Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για το Ιράν ύστερα από τέσσερα χρόνια. Ενδεικτική της διεθνούς αποδοκιμασίας για την μυστικότητα με την οποία καλύπτει η Τεχεράνη το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά και την περιφρόνησή που επιδεικνύει έναντι των διεθνών προσπαθειών επίλυσης του θέματος. Με την υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας, το συμβούλιο.....
έστειλε ηχηρό μήνυμα, ζητώντας από το Ιράν να σταματήσει αμέσως την κατασκευή της νέου μυστικού πυρηνικού εργοστασίου στο Φορντώβ και να επιβεβαιώσει ότι δεν έχει άλλες κρυφές ατομικές εγκαταστάσεις.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν διαμήνυσε ότι αν αγνοηθεί και αυτή η απόφαση, τότε θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για νέες κυρώσεις.
Οξεία ήταν η αντίδραση της Τεχεράνης, που κατήγγειλε για εκφοβισμό.
Όμως, η Τεχεράνη εισέπραξε και την οργή της νορβηγικής κυβέρνησης, μετά την πρωτοφανή απόφαση να παγώσει τις τραπεζικές καταθέσεις και να κατασχέσει το Νομπέλ της Σιρίν Εμπαντί, γνωστής ακτιβίστριας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Όσλο κάλεσε αμέσως τον Ιρανό επιτετραμμένο για να διαμαρτυρηθεί. Όμως, λίγο αργότερα, το Ιράν αρνήθηκε ότι έχει κατασχέσει το χρυσό μετάλλιο της.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι έχει παγώσει τον λογαριασμό της, με την δικαιολογία ότι δεν έχει πληρώσει τους φόρους.
ΠΗΓΗ: NΕT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου