Με την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να αναδείξει τη δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και να καταστήσει αποδεκτές στη συνείδηση της κοινής γνώμης τις επώδυνες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος «ανάτασης» της οικονομίας και «ανασυγκρότησης» του κράτους.
Κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για την ανάγκη «ριζικών ανατροπών» σε όλα τα επίπεδα, ζητώντας από τους στενούς του συνεργάτες να εκπονήσουν σχέδιο «εθνικού διαλόγου» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως την Ανάπτυξη, την Παιδεία, την Υγεία.Ο πρωθυπουργός, που λίγη ώρα νωρίτερα από το βήμα της Βουλής είχε απευθύνει πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για συμμετοχή στο διάλογο για το ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει συνολική αλλαγή του συστήματος, με στόχο τη βιωσιμότητά του και την εξάλειψη των αδικιών, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο.....
τις επόμενες ημέρες να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους καταστήσει «κοινωνούς» της «οικτρής» πραγματικότητας που επικρατεί στην οικονομία, ενώ απομένει να διευκρινιστεί εάν η κίνηση αυτή του κ. Παπανδρέου που θα έχει το χαρακτήρα «εθνικού συναγερμού» θα πραγματοποιηθεί και υπό μορφή συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κάρολου Παπούλια.
Επίσης, ο κ. Παπανδρέου να υπογραμμίσει την κρισιμότητα της κατάστασης εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθύνει διάγγελμα και προς τον ελληνικό λαό, ώστε να είναι απόλυτα ενημερωμένος για το τι πραγματικά συμβαίνει και τι πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα.
Στη σύσκεψη, που μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Φ. Σαχινίδης, η υπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας Λ. Κατσέλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής και ο σύμβουλος του κ. Παπανδρέου κ. Κ. Θεός, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να ξεκινήσει διάλογος από κάθε υπουργό στον τομέα ευθύνης του με τους κοινωνικούς φορείς, ώστε να υπάρξει ενημέρωση και συμμετοχή για τις πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσει η κυβέρνηση σε επίπεδο αποφάσεων το επόμενο διάστημα.
Εν τω μεταξύ, χθες, η κυβέρνηση μετά το σάλο που προκάλεσαν οι υπαινιγμοί ότι πίσω από το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία υποκρύπτεται διάθεση για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας, άρχισε να υποβαθμίζει το θέμα. «Δεν μίλησε κανείς για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ωστόσο, υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει με την ίδια την υπόληψη της χώρας μας, το έλλειμμα αξιοπιστίας. Θα πρέπει κάποτε να βρεθεί μια λύση, που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει αντικειμενικό σύστημα σε μια ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία, πράγμα το οποίο ήδη έχει βάλει μπρος η κυβέρνηση, ώστε να μην παρουσιαστούν παρόμοια φαινόμενα. Αλλά για να σταματήσει κάποτε αυτό, θα πρέπει να αποδοθούν και ευθύνες, εάν υπάρχουν σε πρόσωπα, σε πολιτικό επίπεδο τουλάχιστον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.
Γιώργος Κατσίγιαννης
apogevmatini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου