από taxalia
Σε μικρές…. Αθήνες μετατρέπονται σταδιακά πέντε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας που επιβαρύνονται ιδιαίτερα από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, τα Ιωάννινα και η Κοζάνη κινδυνεύουν να γίνουν «πρωτεύουσες» των αιωρούμενων σωματιδίων και των ρύπων, με τις εκπομπές από τη βιομηχανία και τα Ι.Χ. να αποτελούν τη «ρίζα» του κακού. Μάλιστα, το θέμα αυτό θα.συζητηθεί στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10) που καταγράφονται στην Πάτρα, βρίσκονται 31,5% πάνω από το όριο. Στο Ηράκλειο, επτά ημέρες το μήνα -στη διάρκεια του χειμώνα- παρατηρείται υπέρβαση του ορίου, ενώ στη Λάρισα, τα επίπεδα των σωματιδίων χτυπούν «κόκκινο» 80-100 φορές το χρόνο. Στα Ιωάννινα, οι μέσες μηνιαίες τιμές ήταν 40-60 μg/m3, το πρώτο εξάμηνο του 2009, ενώ η πόλη τη Κοζάνης βρίσκεται 100-140 φορές το χρόνο σε συναγερμό.
Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση, το κυκλοφοριακό και οι εκπομπές ρύπων από τη βιομηχανία αποτελούν τη βασικότερη αιτία που «πνίγονται» οι πέντε μεγάλες πόλεις.....
Πάτρα: Η υπέρβαση των ορίων υπερβαίνει τα… όρια. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι τα μικροσωματίδια είναι αυξημένα και η πόλη «πνίγεται» από τη ρύπανση. Κύριες αιτίες είναι η οδική κυκλοφορία, οι λειτουργίες του λιμανιού, οι κεντρικές θερμάνσεις και η βιομηχανία.
Λάρισα: η κυκλοφορία των οχημάτων, οι κεντρικές θερμάνσεις το χειμώνα, οι γεωργικές καλλιέργειες με τα τρακτέρ και τα άλλα γεωργικά μηχανήματα, τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, αλλά και η αερομεταφερόμενη σκόνη από την Αφρική –ορισμένες ημέρες του χρόνου- επιδεινώνουν την κατάσταση στη θεσσαλική πρωτεύουσα.
Ηράκλειο: στο κυκλοφοριακό οφείλεται η υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής, ενώ η πόλη έχει μείνει 4 χρόνια χωρίς σταθμό μέτρησης. Στην πόλη των 150.000 κατοίκων, κυκλοφορούν 180.000 αυτοκίνητα, που αυξάνονται σημαντικά το καλοκαίρι. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κρητική μεγαλούπολη ανήκει στις αστικές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που «πάσχουν» από υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων.
Ιωάννινα: η πόλη επιβαρύνεται ιδιαίτερα το χειμώνα λόγω της αύξησης των κατοίκων. Από τις μετρήσεις του σταθμού προκύπτει ότι κυρίως τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων είναι αυξημένες.
Κοζάνη: η ΔΕΗ αποτελεί μία από τις αιτίες που οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην Κοζάνη, εμφανίζονται μεγαλύτερες από το όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα τελευταία οκτώ χρόνια.
http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=4752
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου