Το πρωτόγνωρο της διαδικασίας αλλά και η ευρύτητα της ανταπόκρισης, πέρα από τον ενθουσιασμό, γεννά και ερωτήματα. Οχι τόσο ως προς τη συνέχεια του εγχειρήματος. Αλλωστε, είναι σαφές πως η προσπάθεια για «ανοιχτή διακυβέρνηση» αποτελεί προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού. Το βασικότερο ερώτημα που ανακύπτει έχει να κάνει με τις διαστάσεις και την έκταση του εγχειρήματος. Ποια και πόσα, τελικά, θα είναι τα θέματα που θα τίθενται σε δημόσια διαβούλευση;
Ανατρέχοντας στην επικαιρότητα, «ανακαλύψαμε» αρκετά ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν στην κρίση της κοινής γνώμης. Αρχικά, στο υπουργείο Εσωτερικών, η προσπάθεια θα μπορούσε να συνεχιστεί με τη δημοσίευση για διαβούλευση των κυβερνητικών σχεδίων για νέο εκλογικό νόμο και νέο σχέδιο «Καποδίστρια». Αλλωστε, πρόκειται για θέματα ..........
που απασχόλησαν, κατά καιρούς, μεγαλύτερα αλλά και μικρότερα σύνολα πολιτών και επί μέρους κοινωνικές ομάδες. Ηδη ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Ραγκούσης, έχει κινηθεί προς μια κατεύθυνση διαπλάτυνσης του διάλογου, συζητώντας με αναγνωρισμένες πολιτικές προσωπικότητες.
Αντίστοιχα θα μπορούσε να πράξει και η Α. Διαμαντοπούλου, στο υπουργείο Παιδείας, για τα ζητήματα των ιδιωτικών κολεγίων και του πανεπιστημιακού ασύλου. Θα ήταν μια καλή ευκαιρία, αφενός να διατυπωθούν ευρύτατα κοινωνικές απόψεις και αντιλήψεις, αφετέρου να υπάρξει ενημέρωση για δυο θέματα που ενώ προβληματίζουν και διχάζουν τους πολίτες, βασικές τους παράμετροι επί το πλείστον αγνοούνται.
Ενα άλλο θέμα που απασχολεί τις τελευταίες μέρες είναι η κατάργηση, ως «ανεπιτυχών», των προγραμμάτων stage στο δημόσιο τομέα. Ο κ. Λοβέρδος θα μπορούσε να ανοίξει μια συζήτηση και μέσα από τη διεξαγωγή και τα συμπεράσματα της να διαπιστώσει αν οι ίδιες πρακτικές στοιχειοθετούν με επάρκεια τις προϋποθέσεις ύπαρξής τους στον ιδιωτικό τομέα, άλλα και τις προθέσεις του κοινωνικού συνόλου για τη χρησιμότητα και άλλων μορφών απασχόλησης (όπως τα «μπλοκάκια») που παρουσιάζουν «αποκλίνουσα» του ρόλου τους εφαρμογή, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα παραγωγής.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες θα ήταν και οι απόψεις των πολιτών, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για επικείμενη πρόσληψη μεταναστών, σε ρόλο-«κλειδί», στα αστυνομικά τμήματα. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη μια διαβούλευση, από την οποία θα μάθουμε αν είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε τη ρηξικέλευθη πρόταση του κ. Χρυσοχοΐδη. Αν πάλι δεν είμαστε, τουλάχιστον θα γνωρίζουμε αρκετούς από τους λόγους.
Ενας διάλογος που σίγουρα πρέπει να ανοίξει έχει σχέση με το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η κα Μπιρμπίλη και οι συνεργάτες της θα βρουν σίγουρα, αν το επιθυμούν, πάρα πολλά θέματα να θέσουν σε ανοιχτή διαβούλευση. Δύο από τα πλέον βασικά, είναι η περιβόητη «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων καθώς και η συνέχιση των προγραμμάτων επιδότησης για την αλλαγή των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Τέλος, αντίστοιχες ενισχύσεις σε όσους οικοδομούν «πράσινα κτίρια» θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμα πεδίο συζήτησης.
Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο κ. Βενιζέλος, θα μπορούσε να ανοίξει μια συζήτηση για την αποδοτικότερη αξιοποίηση του χρόνου της θητείας, προς όφελος των στρατευσίμων, καθώς και την περαιτέρω μείωση ή ακόμα και κατάργησή της.
Τέλος, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για στροφή της ελληνικής γεωργίας στην παράγωγη υψηλής ποιότητας προϊόντων «ονομασίας» και «προέλευσης», θα περιμέναμε η κα Μπατζελή να θέσει προς διαβούλευση ένα εφαρμόσιμο σχέδιο ζωνοποίησης της αγροτικής παραγωγής της χώρας.
Από τα παραπάνω, γίνεται σαφές πως υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα για τα οποία η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει τη συμμετοχή της κοινής γνώμης, την επεξεργασία και την κρίση των προτάσεών της και τέλος τη συνδιαμόρφωση των τελικών αποφάσεων. Αυτή είναι άλλωστε και η λογική της «ανοιχτής διακυβέρνησης». Αντίθετα, παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό οι υπουργοί διατίθενται να ανατρέχουν σε αυτή την ιδιότυπη «βοήθεια του κοινού»
http://www.antinews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου