Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Μαζικές προσφυγές για τον ΕΝΦΙΑ

Στα δικαστήρια προσφεύγουν οι πολίτες ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικός ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και σύντομα οι ενστάσεις για τον ΕΝΦΙΑ και την υπερφορολόγηση θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για πιλοτική δίκη.
Στις προσφυγές των πολιτών τονίζεται ..............


ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι αντίθετος με το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει τη συμμετοχή του καθενός με βάση τις οικονομικές του «δυνάμεις».

Σύμφωνα με τους προσφυγόντες, ο φόρος οδηγεί σε οικονομική καταστροφή, καθώς δεν λαμβάνει υπ' όψιν την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Σημειώνεται ότι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που θα εκδικαστούν από το ΣτΕ θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο τι μέλλει γενέσθαι με τον φόρο, αφού θα δοθούν οι κατευθυντήριες και στα διοικητικά δικαστήρια στα οποία θα οδηγούνται παρόμοιες υποθέσεις.

ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες

Ένα ζήτημα που θίγουν δικηγόροι είναι εκείνο των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Όπως τονίζουν, παρά τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν είναι βέβαιο εάν ο φόρος θα κριθεί συνταγματικός και αυτό διότι η φορολόγηση επιβλήθηκε με βάση τις «φουσκωμένες» αντικειμενικές αξίες που θεωρούνται «παρωχημένες» μετά την κατακόρυφη πτώση στην αγορά ακινήτων που οδήγησε στη μείωση της εμπορικής τους αξίας. Ήδη για το θέμα αυτό εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις και εάν τελικά οι προσφυγόντες δικαιωθούν, τότε η… τύχη του ΕΝΦΙΑ είναι αβέβαιη.

Να σημειωθεί ότι ήδη τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει θέσει ζήτημα νομιμότητας του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα στη Νέα Μάκρη, καθώς, όπως υποστηρίζεται, ο υπολογισμός του φόρου έγινε με βάση ανεπίκαιρα στοιχεία και διογκωμένες τιμές χωρίς να έχει ληφθεί υπ' όψιν η οικονομική κατάσταση των φορολογουμένων.

Στα νέα εκκαθαριστικά άλλαξε μόνο ο αριθμός των δόσεων

Εν τω μεταξύ, στο σύστημα TaxisNet άρχισαν να ανεβαίνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι, πάντως, δεν θα δουν στα νέα εκκαθαριστικά αλλαγή στο οφειλόμενο ποσό παρά μόνο στον αριθμό των δόσεων. Σύμφωνα με την τροπολογία του ΥΠΟΙΚ, ο φόρος θα αποπληρωθεί σε έξι δόσεις.

Η πρώτη θα καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία στις 27 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Από τις 22 Σεπτεμβρίου 2014, σύμφωνα με το «Έθνος», οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εκτυπώνουν τα καινούργια εκκαθαριστικά, ενώ νέα εκκαθάριση θα γίνεται σε περιπτώσεις όπως οικόπεδα τα οποία δεν βρίσκονται σε περιοχές όπου ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: