Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε κλειστούς χώρους προτείνει ο ΠΟΥ

Μετά την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να μεριμνήσουν για τη δημιουργία ενός αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου για τις συσκευές ηλεκτρονικού καπνίσματος και το περιεχόμενό τους. Σε σχετική έκθεσή ...........


του αναφέρει ότι, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να επιβληθεί απαγόρευση της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε κλειστούς χώρους, στη διαφήμισή τους, καθώς και στην πώλησή τους σε ανηλίκους.

Ο ΠΟΥ επιμένει ιδίως στην πρόταση να απαγορευθεί αυστηρά η πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ανηλίκους, τονίζοντας ότι η χρήση τους εγείρει «σοβαρές απειλές» για την υγεία των εφήβων και των εμβρύων.

Στην έκθεση, η οποία πρόκειται να συζητηθεί από τα κράτη-μέλη σε σχετική σύνοδο για το ζήτημα τον προσεχή Οκτώβριο στη Μόσχα, διατυπώνεται και η ανησυχία του οργανισμού για τη συγκέντρωση του ελέγχου της αγοράς των προϊόντων αυτών, οι πωλήσεις των οποίων έχουν ήδη αξία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα χέρια των πολυεθνικών του κλάδου της καπνοβιομηχανίας.

Τόσο η Imperial Tobacco, όσο και η Altria Group, η Philip Morris International και η British American Tobacco προωθούν σταδιακά όλο και περισσότερο τα δικά τους ηλεκτρονικά τσιγάρα στην αγορά, καθώς η πώληση των συμβατικών προϊόντων καπνού χάνει τη δυναμική της στις δυτικές αγορές. Ανάλυση της Wells Fargo, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, προβλέπει ότι στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων και συναφών ειδών θα ξεπεράσουν αυτές των συμβατικών ως το 2020.

Ο ΠΟΥ καλεί λοιπόν τα κράτη-μέλη του να εξετάσουν ένα φάσμα «ρυθμιστικών επιλογών», όπως για παράδειγμα να απαγορευθεί στους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων να υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα για την υγεία (δηλαδή να λένε ότι βοηθούν τους χρήστες τους να κόψουν το κάπνισμα) ωσότου υπάρξουν «πειστικά επιστημονικά δεδομένα τα οποία να υποστηρίζουν» αυτόν τον ισχυρισμό και μέχρι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα «λάβουν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές».

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα οφείλουν να ρυθμιστούν από τις υγειονομικές αρχές, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι τοξικές ουσίες που περιέχουν αλλά και η εκπομπή τοξικών ουσιών», ανέφερεται στην έκθεση και προστίθεται ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις φρούτων, γλυκισμάτων ή αλκοολούχων ποτών πρέπει να απαγορευθούν». Τελος, προτείνεται να καταργηθούν και οι αυτόματες συσκευές πώλησης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα τελευταία δέκα χρόνια έχει κυριολεκτικά κηρύξει πόλεμο στις καπνοβιομηχανίες, με τη Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (ΣΠΕΚ), την πρώτη διεθνή συνθήκη για τη δημόσια υγεία, η οποία έχει υπογραφεί από 179 κράτη-μέλη του και έχει τεθεί σε ισχύ από το 2005. Συνολικά 178 χώρες έχουν επικυρώσει την ΣΠΕΚ και υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις διατάξεις της. Μια από τις πιο σημαντικές χώρες που έχει υπογράψει αλλά δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση είναι οι ΗΠΑ.

Ήδη πριν τη σημερινή δημοσιοποίηση της έκθεσής του για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, είχε καταστήσει σαφές ότι τάσσεται υπέρ της επιβολής παρόμοιων περιορισμών σε όλα τα προϊόντα τα οποία περιέχουν νικοτίνη, συμπεριλαμβανομένων αυτών τα οποία δεν περιέχουν καπνό.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη ως προς τους κινδύνους και τα ενδεχόμενα οφέλη των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία γενικά θεωρείται πως είναι λιγότερο βλαβερά από τα συμβατικά τσιγάρα.

Μάλιστα, ομάδα ερευνητών είχε καλέσει τον οργανισμό τον περασμένο Μάιο να μην κατατάξει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στα προϊόντα καπνού, επιχειρηματολογώντας πως εάν το κάνει, θα χαθεί μια μείζων ευκαιρία να μειωθούν σημαντικά οι ασθένειες και οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα.
Ωστόσο ένα μήνα αργότερα, μια άλλη ομάδα ειδικών διαφώνησε ρητά με αυτή την εισήγηση και τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης μιας εισήγησης περί αυστηρών ρυθμίσεων από τον ΠΟΥ.
in

Δεν υπάρχουν σχόλια: