Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Έκτακτο υπουργικό στη σκιά του... παζαριού

Με καθυστέρηση μίας ώρας ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του προέδρου ......


της Νέας Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς ότι ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να καλέσει τον ίδιο και τον Αντώνη Σαμαρά σε συνάντηση απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι δεν τίθεται τώρα θέμα παραίτησης του ιδίου και της κυβέρνησης. Νωρίτερα, καατά την προσέλευσή τους, αρκετά κυβερνητικά στελέχη προέβησαν σε δηλώσεις.
Η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου έκανε λόγο για ώρες ευθύνης, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη ούτε για ένα λεπτό. "Ο πολιτικός κόσμος θα δείξει την ευθύνη που πρέπει να δείξει. Δεν έχει καμία σημασία το πόστο του καθενός", πρόσθεσε.
Ο Χρήστος Παπουτσής τόνισε ότι η πρόταση του Γ. Παπανδρέου προς τη Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα είναι καθαρή και έντιμη. Εξαπέλυσε πυρά κατά του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι "θα περίμενε ισχυρότερα αντανακλαστικά υπευθυνότητας". Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για ένα απαράδεκτο διαρκές παιχνίδι πόκας με τους θεσμούς και για θέατρο του παραλόγου που μόνο κακό κάνει στην χώρα και στη Νέα Δημοκρατία.
Έκκληση για ψυχραιμία και υπευθυνότητα απηύθυνε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ενώ δηλώσεις απέφυγε να κάνει και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τη συνεδρίαση, ο Ανδρέας Λοβέρδος συνατήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε συνάντηση και με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.
Ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης ευχήθηκε να επιτευχθεί συμφωνία κυβέρνηση συνεργασίας, εκφράζοντας την ελπίδα να είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας των πολιτικών κομμάτων. Κάλεσε τον Αντ. Σαμαρά να προσέξει και να μην κινηθεί σε λογικές εκτός συνταγματικής νομιμότητας. "Η κυβέρνηση θα παραιτηθεί μόλις η εθνική συνεννόηση καταλήξει σε ένα κυβενητικό σχήμα", τόνισε. Αναφορικά με την παρέμβαση του Όλι Ρεν επισήμανε: "Υπάρχει κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα που συνεννοούνται μεταξύ τους".
"Η ευθύνη όλων είναι πολύ μεγάλη", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης. Ερωτηθείς για το αν μπορεί να παραιτηθεί ο Γ. Παπανδρέου, όπως ζητάει η Ν.Δ., ανέφερε: "Τα πάντα μπορούν να γίνουν προκειμένου να σωθεί η χώρα από την άβυσσο".
Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος επισήμανε ότι "δεν πρέπει να μείνει η χώρα ούτε μια ώρα χωρίς πρωθυπουργό και κυβέρνηση" κι έκανε έκκληση για τον σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης σήμερα κιόλας.
Τηn ανάγκη σύστασης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας σήμερα σημείωσε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρ. Νιώτης. Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας σήμερα και ασφαλώς δεν αντέχει κενό εξουσίας, υπογράμμισε. Με στάση ευθύνης να βρεθεί λύση σήμερα, πρόσθεσε.
"Επιβεβαιώνεται η παροιμία ότι, το γινάτι βγάζει μάτι, αλλά το μάτι είναι της χώρας", είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Όθωνας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πάντα περιθώρια να επιδειχθεί η στοιχειώδης σοβαρότητα και εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι αυτό τελικά θα γίνει.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: