Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Εφιαλτικό Γερμανικό σενάριο: "Η Ελλάδα εκτός ευρώ στο Φεβρουάριο"

Ραγδαίες εξελίξεις προβλέπει για την Ελλάδα το εφιαλτικό σενάριο που δημοσιεύει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Σύμφωνα με το σενάριο τον Φεβρουάριο του 2012 η κρίση.........


στη χώρα κορυφώνεται και οι Έλληνες πολίτες εξεγείρονται, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να πέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στο δεύτερο επεισόδιό του το σενάριο προβλέπει εκλογή του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ως πρωθυπουργός ανακοινώνει τον Απρίλιο του 2012 την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή. Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αλλαγή του ευρώ στη νέα δραχμή γίνεται με σχέση 1 προς 1, και στη συνέχεια η Ελλάδα προτείνει την ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων της στο νέο νόμισμα στο 80% της ονομαστικής τους αξίας.

Το φανταστικό σενάριο που εκπόνησε ομάδα οικονομολόγων αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κρατάει κλειστές για τρεις ημέρες τις τράπεζες και απαγορεύει εξαγωγή ευρώ στο εξωτερικό, παράμετρο που οδηγεί σε κατάρρευση τα χρηματιστήρια της Γερμανίας και της Γαλλίας, αλλά και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.

Η φαντασία των οικονομολόγων δεν σταματά εδώ, καθώς στο σενάριό τους αναφέρουν, ότι οι ελληνικές τράπεζες σφραγίζουν τα ευρώ με την ένδειξη «Νέα Δραχμή», ενώ τα ΑΤΜ δεν δίνουν περισσότερα από 50 ευρώ ανά λογαριασμό.

Μπροστά σε αυτές τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις η ΕΕ αποφασίζει τελικά τον διπλασιασμό των κονδυλίων του Μηχανισμού Στήριξης, αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να κρατήσει την Πορτογαλία, η οποία τελικά αποχωρεί από την Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2012. Κοινωνικές αναταράξεις προκαλούνται όμως και στην Ισπανία, αλλά και τη Γαλλία, οι οποίες μαστίζονται από μαζικές διαδηλώσεις.

Και επειδή τραγωδία χωρίς «από μηχανής θεό» δεν γίνεται τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος παρεμβαίνει με αποτέλεσμα να γίνει πράξη το ευρωομόλογο τον Ιούλιο του 2012. Η συμμετοχή ωστόσο της Γερμανίας στο ευρωπαϊκό ομόλογο, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη της Ισπανίας και της Ιταλίας, προκαλεί κυβερνητική κρίση στη Γερμανία, καθώς αποχωρούν οι Φιλελεύθεροι από τον κυβερνητικό συνασπισμό, με αποτέλεσμα η καγκελάριος Μέρκελ να κυβερνά με την ανοχή των σοσιαλδημοκρατών.

Σενάριο όμως χωρίς μυστικές συναντήσεις δεν γίνεται και έτσι τον Αύγουστο του 2012 η Μέρκελ και ο Σαρκοζί συναντώνται στα κρυφά και αποφασίζουν να σώσουν την Ευρώπη για δεύτερη φορά. Προτείνουν λοιπόν τη δημιουργία του ευρώ της Βόρειας Ευρώπης, στην οποία εκτός από την Γαλλογερμανία συμμετέχουν η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία, την Εσθονία, την Αυστρία και τη Σλοβενία.

Το ευρώ του Βορρά όμως έχει και συνέπειες, καθώς η υπερτίμησή του έναντι των νομισμάτων του ευρωπαϊκού νότου εκτινάσσει στα ύψη τις τιμές των γερμανικών προϊόντων, επιφέροντας τελικά περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση στην Ευρώπη, γεγονός που ουσιαστικά καταργεί την ΕΕ.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: