Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

«Μαύρη τρύπα» 4,5 δισ. € στον προϋπολογισμό

Μία τεράστια μαύρη τρύπα η οποία ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους τινάζει στον... αέρα την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση........


3,26 δισ. ευρώ, οι δαπάνες υπέρβαση 1,27 δισ. ευρώ και το έλλειμμα αυξάνει με ρυθμό 27,9%.
Η κατάσταση εξισορροπείται ως ένα βαθμό από το θετικό ισοζύγιο εξόδων - εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και έτσι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού "κρατήθηκε" στα 12,78 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του εξαμήνου.
Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται τώρα ότι τα πρόσθετα μέτρα ύψους 6,7 δισ. ευρώ που προβλέπει για το δεύτερο εξάμηνο του έτους το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο δεν επαρκούν για να καλύψουν την "τρύπα" του προϋπολογισμού και να μειώσουν το έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ. Ετσι δεν αποκλείεται να χρειαστεί να ληφθούν νέα εισπρακτικά μέτρα το φθινόπωρο. Αλλωστε, όπως αναφέρεται και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση είναι "έτοιμη" ανά πάσα ώρα και στιγμή να ορίσει νέα μέτρα αν χρειαστεί για να επιτύχει τους στόχους του ελλείμματος για φέτος.
Ο "εντονότερος πονοκέφαλος" προέρχεται από το μέτωπο των εσόδων, αφού οι περισσότερες κατηγορίες βρίσκονται στο "κόκκινο". Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει το βάρος στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών επιστρατεύοντας και ιδιώτες στο "κυνήγι" των μεγαλοοφειλετών και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με τη βοήθεια ιδιωτικής εταιρείας. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων επαναπροκηρύσσει τον ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη "Σύμβουλου για την εφαρμογή μέτρων πάταξης της γενικευμένης φοροδιαφυγής και επίτευξης βιώσιμης φορολογικής συμμόρφωσης".
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, στο πρώτο εξάμηνο του έτους:
Τα καθαρά έσοδα είναι μειωμένα κατά 8,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ, σύμφωνα με τους μηνιαίους στόχους του προϋπολογισμού, έπρεπε να είχαν αυξηθεί κατά 5,4% με αποτέλεσμα να εμφανίζουν "τρύπα" που φθάνει τα 3,267 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάει ότι η υστέρηση θα αντιμετωπισθεί στο δεύτερο εξάμηνο με την απόδοση των φορολογικών μέτρων που προβλέπονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αύξηση δαπανών
Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 8,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ, σύμφωνα με τους μηνιαίους στόχους που είχαν τεθεί για το πρώτο εξάμηνο, θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί κατά 4,6%. Συνεπώς, υπερβαίνουν τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών κατά 1,275 δισ. ευρώ. Η υπέρβαση αυτή οφείλεται κυρίως στη διάθεση ποσού ύψους 429 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1,277 δισ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ και στο ΙΚΑ) στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας και στα νοσοκομεία για την πληρωμή των προμηθευτών τους.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: