Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Παίρνουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες

Η Ξάνθη κρατάει τα «σκήπτρα» στην απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες. Από τότε που η Ελλάδα μπήκε στο επίκεντρο της ...........


οικονομικής κρίσης οι κάτοικοι του νομού Ξάνθης έχουν «σηκώσει» σχεδόν το 15% των χρημάτων τους από τις τράπεζες, ποσοστό που τους φέρνει στην πρώτη θέση της κατάταξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί λόγω «μεγέθους» τα περισσότερα λεφτά σε αξία να έχουν «σηκωθεί» στις περιοχές πέριξ των Αθηνών, ωστόσο ως ποσοστό επί του συνόλου οι περισσότερες αναλήψεις έχουν γίνει στην Ξάνθη.

Στην Αττική από το Δεκέμβριο του 2009 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2011 οι καταθέτες εκταμίευσαν στο εν λόγω διάστημα ποσά ύψους 19,4 δισ. ευρώ, όμως τα 183 εκατ. ευρώ που «έφυγαν» από τις τράπεζες της Ξάνθης κατατάσσουν το νομό στην πρώτη θέση, καθώς αυτά αντιστοιχούν στο 14,87% των συνολικών καταθέσεων.

Στη δεύτερη θέση είναι η Αττική με ποσοστό 14,67% και ακολουθεί ο νομός Βοιωτίας με 13,8%.

Αντίθετα, περισσότερο «ψύχραιμοι» απέναντι στο φόβο της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος εμφανίζονται οι κάτοικοι της Πρέβεζας (-1,39%) και της Φθιώτιδας (-1,33%).

Ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» αναφέρει ότι στο σύνολο της χώρας, οι αναλήψεις από το Δεκέμβριο του 2009 μέχρι τον Ιανουάριο έφτασαν τα 28,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 12,07% των συνολικών καταθέσεων.

Σε αυτά, πρέπει να προστεθούν επιπλέον 5,7 δισ. ευρώ που πήραν οι καταθέτες το Φεβρουάριο και το Μάρτιο και σχεδόν άλλα τόσα -όπως υπολογίζουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη- που έφυγαν τον Απρίλιο και το Μάιο. Αθροιστικά, δηλαδή, τα ποσά προσεγγίζουν τα 45 δισ. ευρώ.

Πάντως το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η «ηρεμία» επανήλθε στα γκισέ των τραπεζών την περασμένη εβδομάδα μετά τον πανικό που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εξαιτίας των μαζικών αναλήψεων από μικροκαταθέτες.

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη έκαναν λόγο στην εφημερίδα για «φοβική» κατάσταση ιδιαίτερα την Παρασκευή 27 Μαΐου, ημέρα που έγινε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
real

Δεν υπάρχουν σχόλια: