Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Τι θα σήμαινε η εκλογή γυναίκας στη ΝΔ...

Από τον Γιώργο Βογιατζή

Τον τελευταίο καιρό στη ΝΔ, όπως ακριβώς πριν δύο χρόνια με το ΠΑΣΟΚ, βλέπουμε τον αλληλοσπαραγμό στελεχών, που πρόσκεινται στη μία ή την άλλη πλευρά.
Ποιο είναι όμως το διακύβευμα αυτής της εκλογής;
Η ΝΔ είναι ένα βαθύτατα συντηρητικό κόμμα, κάτι που φάνηκε και από τον τρόπο διακυβέρνησης από τον κ. Καραμανλή. Ως συντηρητικό κόμμα δύσκολα θα μπορούσε να δεχτεί μία γυναίκα για αρχηγό του. Συνεπώς η εκλογή Σαμαρά, φαντάζει ως ο μόνος ορθός δρόμος για ένα κόμμα συντηρητικό και όλα συνεχίζουν όπως μέχρι σήμερα, μέχρι το ΠΑΣΟΚ να φθαρεί φυσιολογικά και να ξαναγίνει κυβέρνηση η ΝΔ και ο Σαμαράς πρωθυπουργός.

Τι θα σήμαινε όμως, μία εκλογή της κας Μπακογιάννη;

 Ανατροπή στην καθεστυκία νοοτροπία ενός συντηρητικού κόμματος. Μία ανατροπή, μία υπέρβαση. Θα έδειχνε ότικάτι θα άλλαζε, στον συντηρητικό χώρο. Μία κίνηση προοδευτική μέσα σε ένα χώρο βαθύτατα συντηρητικό.

Και ναι μεν μιλάμε για την κα Μπακογιάννη, με όλα τα αρνητικά που φέρει πάνω της και κυρίως ότι είναι κόρη του Μητσοτάκη, πλην όμως είναι αυτή τη στιγμή η μόνη γυναίκα υποψήφια στα δύο κόμματα εξουσίας.
 Είναι η μεγάλη ευκαιρία της ΝΔ να δείξει ότι δεν είναι ένα αναχρονιστικό συντηρητικό κόμμα, αλλά ένα κόμμα της σύγχρονης κεντροδεξιάς.
Λαμπρό παράδειγμα η Μέργκελ στη Γερμανία. Παλαιότερα η Θάτσερ, με όλα της τα αρνητικά. Η Τιμοσένκο στην Ουκρανία, η οποία θα έκενε θαύματα αν δεν είχε απέναντί της ένα συντηρητικό πρόεδρο δημοκρατίας.
Η κα Μπακογιάννη, μπορεί......


να κάνει την ανατροπή μέσα στη συντηρητική παράταξη και να αποδείξει ότι αυτός ο χώρος μπορεί να γίνει πιο προοδευτικός. Άλλως, η εκλογή Σαμαρά θα σημάνει μία παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία τουλάχιστον για μία 8ετία και η ΝΔ θα εγκλωβιστεί στα στενά πλαίσια του χώρου της, χωρίς να μπορεί να κάνει ένα βήμα μπροστά. Δίκαια τότε θα γίνεται λόγος για ένα συντηρητικό κόμμα, δηλ. ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλει να κάνει υποτίθεται ο κ. Σαμαράς. Ας μη χασει η ΝΔ την ευκαιρία να εκλέξει μία γυναίκα πρόεδρο, κάνοντας την υπέρβαση και αφήσει αυτό το προνόμιο στο ΠΑΣΟΚ και την Άννα Διαμαντοπούλου.

press-gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: